TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Paneel 6 Bombardement op Mortsel 5 april 1943

Tekst op paneel 6
5 april 1943
Bombardement op Mortsel

Wat gebeurde hier?
Op deze straathoek was het café van de familie Brandts. Op de hoek aan de overzijde was de optiek Verhelst gelegen. Links van hen woonde de familie Vloebergen, die het groentenwinkeltje ’t Sterreke uitbaatte. Rechts in de Heilig-Kruisstraat was het café van de familie Brandts. De verhalen van de kinderen vertellen hoe de families hevig getroffen werden door de bommen.

De dochter van de familie Brandts
"Mijn vader was de kelder ingevlucht. In ’t Sterreke waren net veel klanten aanwezig ook zij vluchtten in de kelder. De kelders lagen naast elkaar en mijn vader heeft hen nog horen roepen, roepen en stilletjes aan niets meer. Ze waren allemaal dood. Mijn vader heeft zijn leven gered met bier van het café. Hij voelde dat hij ging stikken en probeerde te drinken met zijn vinger in zijn keel. Hij heeft hulp geroepen, maar niemand hoorde hem."

De zoon van de familie Vloebergen
"Ik liep van mijn school in de Eggestraat naar huis, maar zag geen huis meer, enkel een hoop stenen. Ik bleef even staan. Dan liep ik naar het huis van tante Bertha in de Eggestraat. Opnieuw geen huis meer, opnieuw enkel een hoop steen. Even dacht ik dat ik alleen op de wereld was. Terug in de Antwerpsestraat zag ik mijn vader bovenop het puin staan. Oef, we waren al met twee. Ik stak de straat over en vader gooide mij een zwarte zak toe met al onze belangrijke documenten. ‘Hou dat goed bij’, zei hij. Dus ik was de bewaker van die zwarte zak. Vader was aan het zoeken naar ons moeder, die nog ergens onderlag."

Deze wandeling werd gerealiseerd door stad Mortsel in samenwerking met Pieter Serrien.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Tranen over Mortsel