TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument & Locatie Kamp Schoorl

Kamp Schoorl was oorspronkelijk bedoeld als Nederlandse legerkamp in 1939. Tijdens de bezetting van Nederland werd Schoorl gebruikt als internerings- en concentratiekamp. Schoorl was het eerste gevangenenkamp dat de Duitsers in Nederland oprichtten. Eind 1941 werd het kamp gesloten.

De grootste gedeelte van de kamp populatie bestond uit communisten en Joden, velen van hen werden vanuit Schoorl gedeporteerd naar kamp Amersfoort, Buchenwald, Mauthausen en RavensbrŁck. Van de 649 Joodse geÔnterneerden die oorspronkelijk in Schoorl opgesloten zaten, overleefden slechts 2 personen de kampen. Eind oktober 1941 werd het kamp gesloten wegens gebrek aan ruimte en de slechte ligging. Na de bevrijding van 1945 werd kamp Schoorl gebruikt als interneringskamp voor NSB'ers en collaborateurs en uiteindelijk werd het kamp in 1949 opgeheven.

Tegenwoordig is op de locatie bezoekerscentrum Het Zandspoor van Staatsbosbeheer gevestigd. Men kan een monument ter nagedachtenis aan het kamp bezichtigen.

De tekst op de voorzijde van het monument:
'Op deze plaats bevond zich het "kamp Schoorl", waar de Nazi-bezetter tussen december 1940 en oktober 1941 Joodse en politieke gevangenen vasthield, voordat zij naar andere kampen werden overgebracht.

Voor hen begon hier een lijdensweg waarvan de meesten niet terugkeerden.'


De tekst op de achterzijde van het monument luidt:
'Opgericht op 11 juni 1991 door de Stichting vriendenkring Mauthausen'

Naast het Monument Kamp Schoorl is ter herinnering aan de Verzetsvrouw Mirjam Ohringer een boom voor haar geplant. Mirjam Ohringer was actief in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, ze heeft de oorlog overleefd en is in 2016 overleden.

Aan de Oorsprongweg in Schoorl staat bij het monument van het kamp Schoorl een herdenkingsboom met een info bord gewijd aan Mirjam Ohringer (1924-2016)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Arjo Eijgelsheim
  • Corrie Havermans

52.7071, 4.688166

Herdenking Kamp Schoorl 11 juni

jun2018

Herdenking Kamp Schoorl 11 juni

BERGEN - Afgelopen maandag 11 juni herdachten kinderen en volwassenen het voormalig Kamp Schoorl bij het monument nabij Buitencentrum 'De Schoorlse Duinen'. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de mensen die in de Tweede Wereldoorlog vanuit dit kamp zijn gedeporteerd naar onder [...]

Lees meer