TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Waaldijk 44

Deze Stolpersteine (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenken:

Mozes van Straten (1891)
ManuŽl van Straten (1930)
Jeanette van Straten-Blijdenstijn (1892)

Alle drie zijn gedeporteerd in 1943 uit concentratiekamp Vught en vervolgens vermoord op 28 mei 1943 in vernietigingskamp Sobibor in Polen.

Op dit adres woonde het gezin en was tevens de slagerij van Mozes van Straten en zijn oudere broer Bernard Salomon van Straten gevestigd. Op de gevel van het huis is hiervan nog een opschrift zichtbaar. Ook het gezin van Bernhard werd gedeporteerd en vermoord in Sobibor.

Deze koperen plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Naziís. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kevin Prenger
  • Foto's: Kevin Prenger