TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Stolpersteine Molenstraat 10

Deze Stolpersteine (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenken:

Bernard Salomon van Straten (1881)
ManuŽl van Straten (1913)
Sophia van Straten - van der Sluis (1897)

Alle drie zijn gedeporteerd in 1943 uit concentratiekamp Vught en vervolgens vermoord in vernietigingskamp Sobibor in Polen. Bernard en Sophia op 14 mei 1943 en Bernards zoon ManuŽl op 9 juni 1943.

Bernhard Salomon van Straten was samen met zijn jongere broer Mozes van Straten de eigenaar van de even verderop gelegen slagerij, waar Mozes met zijn gezin woonde. Dit gezin werd eveneens gedeporteerd en vermoord in Sobibor.

Deze koperen plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Naziís. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kevin Prenger
  • Foto's: Kevin Prenger