TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Visé

Dit monument herdenkt de inwoners van Visé die zijn omgekomen of vermist in de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Tevens bevindt er een urne As uit Dachau, in het monument.

Aan de achterkant van het monument zijn de namen aangebracht van de soldaten en burgerslachtoffers van Visé uit beide wereldoorlogen.

Gestorven voor het vaderland

Officieren
CLERDENT Stéphane, 21 jaar, Luitenant, 3e gemengde artilleriebrigade, gesneuveld te Kaaskerke (West-Vlaanderen) op 24 oktober 1914. Hij is nog steeds vermist/ of als onbekende begraven.

Onderofficieren
BOUKO Auguste*, 50 jaar, Wachtmeester 1e klasse bij de Rijkswacht, gesneuveld bij de gevechten bij Visé op 4 augustus 1914. Hij is begraven op de begraafplaats van Robermont te Luik. Graf P163-14-1

GILSON Guillaume, 22 jaar, Sergeant bij het 14 linieregiment, gesneuveld te Vlaanderen op 20 oktober 1916.

THILL Jean*, 30 jaar, Wachtmeester 1e klasse bij de Rijswacht, gesneuveld bij de gevechten bij Visé op 4 augustus 1614. hij is begraven op de begraafplaats van Lorette bij Visé.

CARDINAELS Henri, 34 jaar, Korporaal bij het 11e linieregiment, gestorven op 2 november 1918 in het militaire hospitaal van Maastricht aan de gevolgen van de Spaanse griep. Hij is begraven op de begraafplaats aan de Tongersestraat te Maastricht.

CLOSSET Jacques, 40 jaar, Korporaal bij het 16e artillerieregiment, telegraafdienst, gesneuveld door granaatscherven op 25 juli 1918 te Lampernisse (West-Vlaanderen). hij is begraven op de begraafplaats van Lorette bij Visé.

MARTIN Georges, 27 jaar, Korporaal bij het 2e grenadiersregiment, gestorven op 17 november 1917 in het veldhospitaal van Hoogstade (West-Vlaanderen) door opgelopen verwondingen te Diksmuide. hij is begraven op de begraafplaats van Lorette bij Visé.

EVRARD Adolphe, 23 jaar, Soldaat bij het 7e linieregiment, gesneuveld op 29 september 1914 te Sint-Katelijne-Waver (Antwerpen). hij is begraven op de begraafplaats van Lorette bij Visé.

MAULUS Louis, 23 jaar, soldaat bij het 12e linieregiment, gesneuveld op 4 augustus 1914 op de linker Maasover, Devant-le-Pont aan de Quai du Hallage. Hij is begraven op de begraafplaats van Lorette bij Visé. Soldaat Maulus wordt apart geëerd op het monument bij de brug van Visé, waar hij gevallen is. Hij en soldaat Van Gastel waren de eerste twee infanteristen van het 12e linieregiment die sneuvelden in de 1e wereldoorlog. Hij wordt in Antwerpen herinnerd als de eerst gevallen soldaat van de stad Antwerpen. Hij wordt daar tevens herinnerd op een gedenksteen voor omgekomen soldaten uit Antwerpen, in de Sint-Pauluskerk.

VAN GASTEL Prosper, 22 jaar, soldaat bij het 12e linieregiment,gesneuveld op 4 augustus 1914 de linker Maasover, Devant-le-Pont aan de Quai du Hallage. Hij is begraven op de begraafplaats van Lorette bij Visé. Soldaat Van Gastel wordt apart geëerd op het monument bij de brug van Visé, waar hij gevallen is. Hij en soldaat Maulus waren de eerste twee infanteristen van het 12e linieregiment die sneuvelden in de 1e wereldoorlog.

MILET Henry, 21 jaar, soldaat bij het 1e regiment carbiniers, gesneuveld op 25 augustus 1914 te Mechelen. hij is begraven op de begraafplaats van Lorette bij Visé.

TIBAUX Theodule, 24 jaar, soldaat (brancarddrager) bij het 15e linieregiment, overleden aan verwondingen opgelopen te Zonnebeke (West-Vlaanderen) op 20 oktober 1918,

PIRON Pierre, gesneuveld tijdens de 1e wereldoorlog. Geen verdere gegevens bekend.

ROUJOB Charles, 28 jaar, oorlogsvrijwilliger, soldaat bij het 3e regiment jagers te voet, gesneuveld op 20 juli 1915 te Kaaskerke (West-Vlaanderen), hij is begraven op de begraafplaats van Lorette bij Visé.

SAUVAGE Leonard, 21 jaar, soldaat bij het 12e linieregiment, overleden aan verwondingen in het hospitaal van Rosendael (Frankrijk) op 2 november 1914, hij is begraven de militaire begraafplaats van Duinkerken, graf 2-16.

MUNIKEN Antoine, 29 jaar, soldaat (musicus) bij het 12e linieregiment, gesneuveld 5 augustus 1914 te Herstal bij de gevechten rond Luik, hij was lid van harmonie Sainte Cecile van Visé. Hij is begraven op de begraafplaats van Rhees-Herstal alwaar hij ook op het monument wordt herinnerd.

NELISSEN Leon, 22 jaar, trad op 18 jarige leeftijd als oorlogsvrijwilliger in dienst op 20 november 1914, soldaat bij het 1e regiment carabiniers, overleden op 2 oktober 1918 in het veldhospitaal van Beveren-aan-de-IJzer (West-Vlaanderen) ten gevolgen van opgelopen verwondingen te Paschendaele op 29 september 1918, nadat hij dus vier jaar had gediend !, hij is begraven op de begraafplaats van Lorette bij Visé.

PAULUS Joseph, 24 jaar, soldaat bij het fort van Barchon, overleden ten gevolge van ziekte in het hospitaal van Maastricht op 15 september 1915, hij is begraven op de begraafplaats van Lorette bij Visé.

*Wachtmeester Bouko en Thill worden apart geëerd op een monument bij het postkantoor van Visé.


Twee burgerslachtoffers worden bij de militairen herdacht omdat ze gestorven zijn voor het vaderland toen zich wilde aansluiten bij het Belgisch leger;

DELCOURT Léon,was tussen de 14 en 18 jaar, gestorven bij een poging de Maas over te zwemmen om zich aan te sluiten bij het Belgisch Leger.

QUADEN Marcel, 19 of 20 jaar, gestorven bij een poging de ‘dodendraad’ die langs de Belgisch-Nederlandse grens liep te passeren. Deze dodendraad stond onder electrische hoogspanning en was speciaal door de Duitsers aangebracht ter voorkoming dat Belgen via Nederland konden vluchten en zich via een omweg opnieuw konden aansluiten bij het Belgisch leger. Hij is begraven op de begraafplaats van Lorette bij Visé.

Gestorven in Duitse gevangenschap, Martelaren
DODEMONT Urbain, 75 jaar, overleden in Munster (D) op 3 augustus 1914.

BIDO Alphonse, leeftijd onbekend, overleden in Munster (D) op 24 november 1914

DOUIN Joseph, leeftijd onbekend, overleden in Celle (D) op 9 juni 1915

JOWAT Eugène, leeftijd onbekend, overleden in Celle (D) op 14 mei 1915

LABEYE Eugene, leeftijd onbekend, overleden in Munster (D) op 1 oktober 1914

LAMBRICHT Jean, leeftijd onbekend, overleden in Munster (D) op 1 oktober 1914

VILOUR Theodore, leeftijd onbekend, overleden in Munster (D) op 16 november 1914


Burgerslachtoffers
BOULANGER Bernard, 47 jaar, omgekomen ten gevolge van oorlogshandelingen te Visé in 1914

BOULANGER Laurent, 36 jaar, opgehangen op de weg van Moelingen naar Berneau in augustus 1914

BROUHA Jean, 66 jaar, omgekomen ten gevolgen van oorlogshandelingen in augustus 1914 te Visé.

CHARLIER Jean, 60 jaar, neergeschoten op 4 augustus 1914 net na het bezoek aan zijn vrouw in het hospice van Visé.

FRENAY François, 51 jaar, afkomstig uit Roclenge, neergeschoten op 4 augustus 1914 toen hij uit nieuwsgierigheid per fiets naar Visé was gereden. Hij volgde een bevel te stoppen niet op, waarna hij werd neergeschoten.

GEURTEN Pierre, 67 jaar, afkomstig uit Eijsden (NL), woonachtig in Visé, op het moment dat de Duitsers op 5 augustus 1914 de Ferme du Temple (Lorette, Visé) hadden omringd wilde hij deze verlaten, maar werd daarbij zonder reden neergeschoten.

KINABELE Louis, 31 jaar, kapper, omgekomen ten gevolge van oorlogshandelingen te Visé op 4 augustus 1914

LECARME Octave, 49 jaar, woonachtig te Visé, op 5 augustus 1914 door de Duitsers gedood te Beneau.

RION Leonard, 36 jaar, slager, hij werd op 4 augustus 1914 uit Visé door de Duitsers weggevoerd en gedood op 6 augustus 1914 te Berneau.

LEROY Louis, 52 jaar, door de Duitsers neergeschoten op 4 augustus 1914 op de Rue des Récollets, nadat hun verwoede pogingen de brug over te steken mislukt waren.

PEINTE Hubert, 48 jaar, omgekomen ten gevolge van oorlogshandelingen te Visé op 4 augustus 1914

PUTS André, 66 jaar, afkomstig uit Mesch (NL), gefusilleerd te Visé op 4 augustus 1914

PINCKAERS Léon, 25 jaar, omgekomen ten gevolge van oorlogshandelingen te Visé in 1914

VANHOORENBEKE Gregoire, 23 jaar, vrachtwagenchauffeur, werd neergeschoten tijdens het vissen in de rivier Berwinne in augustus 1914.

Gemarteld door de Duitsers
BOHET Jean, 21 jaar, werd neergeschoten tijdens het vissen in de rivier Berwinne in augustus 1914.

BROUHA Pierre, 33 jaar, omgekomen tijdens oorlogshandelingen in Visé in augustus 1914.

BROUHA Jean, 38 jaar, neergeschoten voor zijn huis aan de Rue de la Fontaine toen hij zijn net neergeschoten vader Joseph te hulp kwam in augustus 1914

BROUHA Joseph, bierhandelaar, gedood voor zijn huis aan de Rue de la Fontaine op 4 augustus 1914. Een van zijn vrachtwagens was gebruikt in een barricade op deze straat, wat voor de Duitsers genoeg reden was hem zonder pardon dood te schieten. Zijn zoon Jean, die hem wilde helpen werd eveneens neergeschoten.

CANABELLE Antoine, 59 jaar, omgekomen tijdens oorlogshandelingen in Visé in augustus 1914.

COSME Henri, 49 jaar, koopman, werd vermoord in het hospice na eerst te zijn gemarteld.

COSME Maurice, 18 jaar, hij werd door de Duitsers met zijn handen op zijn rug gebonden gedwongen voor de Duitsers uit te lopen bij de aanval op fort Barchon. Hij werd later dood in een loopgraaf voor het fort teruggevonden, het lichaam gehavend en door meerdere kogels geraakt.

ERNOUX Jean, leeftijd onbekend, door de Duitsers meegevoerd en gefusilleerd. Zijn lichaam is nog altijd vermist.

LEROY Michel, leeftijd onbekend, leefde als kluizenaar bij de kapel van Lorette (Visé) werd op 5 augustus 1914 door de Duitsers doodgeschoten en werd alsnog opgehangen bij de weg van Moelingen naar Berneau.

JOB François, 64 jaar, medewerker bij de spoorwegen, samen met zijn zoon Henri neergeschoten door de Duitsers op 5 augustus 1914

JOB Henri, 24 jaar, zoals zijn vader François medewerker bij de spoorwegen, en ook samen met zijn vader door de Duitsers neergeschoten op 5 augustus 1914

LEERS Jean, 49 jaar, hoofdwacht, omgebracht door de Duitsers op 5 augustus 1914.

LEERS François, 83 jaar, na te zijn gegijzeld door de Duitsers werd hij op 7 of 8 augustus 1914 met twee andere mannen opgehangen aan de weg van Moelingen naar Berneau. Hun lichamen werden op 9 augustus gevonden.

DUCHESNE Desire, leeftijd onbekend, omgekomen tijdens de oorlogshandelingen in Visé tijdens de 1e wereldoorlog.

MICHIELS Victor, 48 jaar, omgekomen tijdens de oorlogshandelingen in Visé in augustus 1914.

HALKIN Pierre, leeftijd onbekend, neergeschoten door de Duitsers op 4 augustus 1914 bij de Ferme du Temple te Visé.

ROUJOB Henri, 39 jaar, raakte dodelijk gewond toen zijn huis in Visé door Duitse soldaten die hij onderdak bood, in brand vloog. Overleden op 15 augustus 1914 te Maastricht aan de gevolgen van de opgelopen verwondingen.

LECARME Jean, 24 jaar, machinist bij de Belgische spoorwegen, neergeschoten door de Duitsers te Berneau op 5 augustus 1914.

MAQUET Jean, 48 jaar, slager, neergeschoten op 4 augustus 1914 toen hij de lichamen van de twee soldaten Maulus en Van Gaste die bij de brug van Visé waren omgekomen probeerde te bergen. Hij wordt bij dit 147169 apart geëerd en herinnerd.

PINCKAERS Constant, 23 jaar, broer van de omgekomen Léon Pinckaers, omgekomen tijdens oorlogshandelingen augustus 1914 te Visé.

VANDERLINDEN Léonard, leeftijd onbekend, omgekomen tijdens oorlogshandelingen in Berneau in augustus 1914.

TYCHON Lambert, 50 jaar, omgekomen tijdens oorlogshandelingen te Visé op 4 augustus 1914.

TYCHON Louis, geen gegevens bekend.

VINCENT Leon, 40 jaar, gedood toen hij aan het vissen was in het riviertje de Berwinne te Visé in augustus 1914.

WISIMUS Jean, 74 jaar, hij is de dag voor zijn 75e verjaardag overleden in het Hospice nadat hij een schotwond had opgelopen door Duits vuur. Zijn lijkkist stond in afwachting van de begrafenis in de tuin van het hospice, maar verdween spoorloos en werd niet meer teruggevonden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ricky van Dyck (1, 2), Ed Lewandowski (3, 4, 5)
  • -https://bel-memorial.org
  • -https://www.wardeadregister.be