Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Gedenksteen Kamp Amersfoort

Aan de Loes van Overeemlaan (vroeger de Appelweg genaamd), aan het begin van het pad naar het beeld "Gevangene voor het vuurpeloton" en het lijkenhuisje staat een gedenksteen. De ontwerper van de tekst op de steen is H.J. Meijer, secretaris van het Comité monument Kamp Amersfoort. De steen is gemaakt door Steenhouwerij C.M. Lablans in Amersfoort in de herfst van 1952. De zuil is geplaatst op initiatief van het Gevangenencomité en betaald uit de restanten van de inzamelingen voor het Nationaal Monument.

De volgende tekst staat te lezen op de gedenksteen:
Zij die in
de jaren
1940-1945
hier werden
omgebracht
hebben met
hun bloed
deze grond
geheiligd
Hun offer zij
het nageslacht
een lichtend
voorbeeld

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Barry van Veen
  • Foto's: F. Geerligs

52.132135, 5.365003

Goed en fout – en alles er tussenin – in vernieuwd Nationaal Monument Kamp Amersfoort

17jun

Goed en fout – en alles er tussenin – in vernieuwd Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was kamp Amersfoort een van de locaties waar de bezetter zich van zijn slechtste kant liet zien. Van augustus 1941 tot april 1945 werden hier door de nazi’s circa 47.000 mensen gevangen gehouden. Duitse bewakers, bijgestaan door niet minder fanatieke Nederlandse collaborateurs, stelden hun gevangenen bloot aan een regime dat zich kenmerkte door zware arbeid, uitputting, honger en mishandeling. 650 gevangenen overleefden hun verblijf in het kamp niet, 383 van hen werden in de directe omgeving geëxecuteerd. In het in 2021 na een grondige verbouwing heropende Nationaal Monument Kamp Amersfoort wordt deze duistere geschiedenis levend gehouden.

Lees meer

Kamp Amersfoort herdenkt grootste gevangenentransport

okt2021

Kamp Amersfoort herdenkt grootste gevangenentransport

AMERSFOORT - Kamp Amersfoort herdenkt maandag het grootste transport van gevangenen uit de geschiedenis van het Duitse doorvoerkamp.

Lees meer