TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fort Eben-Emael - Bloc Canal Nord

Dit is de bunker Canal Nord, gelegen tegen het massief van Caestert waarin Fort Eben-Emael is gebouwd.

Deze bunker moest het fort verdedigen tegen aanvallen vanaf het Albert kanaal. De bunker bestaat uit twee verdiepingen en heeft aan noord en zuidzijde 2 geschutsopeningen. De bunker stond in verbinding met het tunnelsysteem van het fort.

Aan de noordzijde richting het dorp Kanne was op de begane grond een 60 mm antitank kanon geplaatst. Op de etage een mitrailleur en een zoeklicht.

Aan de zuidzijde richting het dorp Lanaye waren op zowel begane grond als de etage een mitrailleur geplaatst.

Het lijkt er helaas op dat de observatiekoepel die zich bovenop deze bunker bevond ontbreekt. Door de overvloedige begroeiing is deze niet echt zichtbaar. Ook deze koepel was uitgerust met een mitrailleur.

Tijdens de aanval in mei 1940 heeft deze bunker behoorlijk onder vuur gelegen en is daarbij beschadigd geraakt (niet zichtbaar op de foto's wegens de begroeiing).

Op foto 5 is in de verte de nieuwe brug te zien over het Albert kanaal. De oude die in de oorlog was vernietigd lag meer in de richting van het fort. In de de peilers van deze brug waren ook twee bunkers aangebracht.

Naar het zuiden gelegen lag dezelfde soort bunker; Canal Sud. Maar deze is in latere jaren met de uitbreidingwerken aan het Albertkanaal gesloopt. Enkel de ingang in het Massief van Caestert is nog zichtbaar.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • La position Fortifiťe de LiŤge. E. Coenen en F. Vernier

Gerelateerde boeken

BelgiŽ in de Tweede Wereldoorlog 10

50.800707, 5.681782