TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Hasselt

Dit Monument herdenkt de inwoners van Hasselt die zijn omgekomen in de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.

Het monument is opgericht na de Eerste Wereldoorlog op een van de megalithische stenen die naar de tuin van de Koninklijke Athenaeumschool zijn verplaatst, die grenst aan de Guffenslaan. De 4e afbeelding om locatieperspectief te geven, is genomen vanaf de Guffenslaan. Het doel van dit monument was om leraren, studenten en oud-studenten van het Koninklijk Atheneum te herdenken die tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Bovenaan de WO2-lijst is er een in het bijzonder het vermelden waard, namelijk de leraar Louis Strijkers die als verzetsstrijder werd geŽxecuteerd in september 1944, samen met 8 andere medeleden van het Geheime Leger Limburg. Louis Strijkers werd niet op dezelfde plaats en tijd gedood als de andere acht, hoewel ze allemaal deel uitmaakten van dezelfde groep van ongeveer 300 leden van het verzet die zich ten noorden van Hasselt rond Kiewit verzamelden om te helpen bij de geallieerde opmars op 5 september 1944. .

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)