Fort Vuren

Fort Vuren maakt deel uit van de Hollandse Waterlinie en is gebouwd in 1844-1849. Later zijn er uitbreidingen aan toegevoegd. Ook staat er een groepschuilplaats op het fort.

In de oorlogen van 1870-1871 en 1914-1918 is het fort gemobiliseerd. Ook in 1940 heeft mobilisatie plaatsgevonden en kreeg het een Duitse luchtaanval te verwerken.

Gedurende de oorlog is het fort gebruikt door de Duitse bezettingsmacht. Na de oorlog is het fort gebruikt om collaborateurs en NSBíers op te sluiten.

Tegenwoordig is het fort vaak open voor publiek.

In het fort bevindt zich het WO2 & Vliegeniersmuseum Rivierenland.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries
  • Foto's: Arjan Vrieze (1,2,3,4,) & Fedor de Vries (5)

apr2018

Gelredag 28 april: WO II & Vliegeniersmuseum, Vuren

Het WO II en Vliegeniersmuseum is de place to be op zaterdag 28 april. Van 10 tot 12 uur organiseert Omroep Gelderland daar een Gelredag op een schitterende locatie: Fort Vuren. Deze dag staat in het teken van de zogenaamde luchtoorlog, oftewel over de enorme hoeveelheden vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog over Gelderland gevlogen zijn. De toegang is als altijd gratis.†Bij het museum is speciaal voor de Gelredag een vrachtwagen uit de Tweede Wereldoorlog te bewonderen.

Lees meer

apr2018

Unieke flypast door bommenwerper uit Tweede Wereldoorlog

VUREN - De Lancaster PA474 van de Battle of Britain Memorial Flight maakt op 4 mei rond 14.20 uur een flypast boven het Vliegeniersmuseum van Fort Vuren. De exacte tijd is ongeveer een week voor 4 mei bekend.

Lees meer