TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Franse Oorlogsbegraafplaats Kapelle

De Franse Oorlogsbegraafplaats ligt direct naast de Gemeentelijke begraafplaats in Kapelle.
Op de begraafplaats bevinden zich naast de graven twee monumenten:
een namenwand met zuil en mozaÔek en een zuil, bekroond met de Gallische haan.

Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan alle Franse militairen, ook uit de Franse koloniŽn ten tijde van de Tweede Wereldoorlog die op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld. Centraal staat een zuil, waarop drie mozaÔeken zijn aangebracht, een kruis, de Gallische haan, de wapens van Nederland en Frankrijk en een Franse tekst. Aan weerszijde van de zuil bevindt zich een wand met de namen van de gesneuvelde Franse en koloniale militairen.
In totaal zijn 600 Franse en koloniale militairen in Nederland gesneuveld, waarvan 204 niet geidentificeerd konden worden. De Gallische haan is het symbool van Frankrijk, het kruis het teken van lijden, strijd en overwinning. Het monument is onthuld op 16 mei 1946.

Bij de ingang staat een informatiebord met de tekst:
"Franse militaire begraafplaats Kapelle.
Op dit ereveld liggen 229 Franse militairen begraven die in de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn gesneuveld. Frankrijk kwam als geallieerde bondgenoot Nederland tijdens de oorlogsdagen in mei 1940 te hulp.
Een groot aantal militairen van de 60e en 68e division D'infanterie kwam in deze provincie bij de Duitse aanval op Zuid-Beveland en Walcheren om het leven. De Fransen vochten met ons, ook na de Nederlandse capitulatie op 14 mei 1940 waarvan Zeeland was uitgesloten, in de stellingen bij het kanaal door Zuid-Beveland, bij de verdediging van de Sloedam en Arnemuiden en Vlissingen. Bij felle achterhoede gevechten om de overtocht van de Franse troepen naar Breskens veilig te stellen, sneuvelde bij Vlissingen een der divisie commandanten.

Op 28 februari 1944 vond een verkennings operatie plaats naar Duitse kust versterkingen ten noorden van Scheveningen. Zij werd uitgevoerd door een zestal leden van het 1e bataljon van de fusiliers Marins commando's (Nr.10 Intergeallieerd commando) allen sneuvelden. Hun commandant, een kapitein der mariniers en een commando bleven hier in deze aarde rusten. Bij het strand van de Wassenaarse slag herinnert een gedenksteen aan deze commando actie.

Op deze plaats bevindt zich ook een aantal graven van militairen van het 2e en 3e regiment chasseurs parachutisten, zij sneuvelden in april 1945 bij de bevrijding van Nederland in Drenthe, waar zij voor de oprukkende geallieerde troepen achter de Duitse linies waren afgesprongen. Hun vaandel werd gedecoreerd met de Nederlandse dapperheids onderscheiding DE BRONZEN LEEUW.

In totaal verloren in de meidagen van 1940 en de oorlogsjaren daarna meer dan 600 Franse militairen in, nabij of boven Nederland het leven. Op het monument staan hun namen vereeuwigd. Velen zijn na het einde van de tweede wereldoorlog in hun vaderland herbegraven, velen ook bleven onbekend."


Bij de Noord-Afrikaanse graven is eveneens een informatiebord geplaatst met de volgende tekst:
"Noord-Afrikaanse soldaten in het Franse leger
Het Franse leger bestond van oudsher uit soldaten van diverse nationaliteiten.
Franse koloniŽn in Noord-Afrika leverden veel allochtone manschappen. In sommige legeronderdelen riep men complete Marokkaanse en Algerijnse regimenten in het leven. In Zeeland hebben deze regimenten in mei 1940 niet deelgenomen aan de gevechten. Noord-Afrikaanse soldaten deden hier dienst in gewone legeronderdelen. Bij de ineenstorting van het Franse leger in mei 1940 vluchtten tienduizenden vanuit Duinkerken naar Engeland. In het kanaal brachten Duitse vliegtuigen diverse schepen met troepen tot zinken. De meeste opvarenden verdronken daarbij. Veel van de stoffelijke resten van Franse soldaten die op deze begraafplaats liggen spoelden in de zomer van 1940 op de Nederlandse kust aan. Ongeveer honderd van hen hadden geen enkele identificatie. Ook de meeste soldaten van Noord-Afrikaanse origine die hier begraven liggen kwamen om in zee. Enkelen kwamen later in de oorlog op Nederlands grondgebied om het leven. De Noord-Afrikaanse militairen worden geŽerd met een grafmonument in de vorm van een halve maan.
Op het eiland Schiermonnikoog bevinden zich 22 graven van Franse soldaten;
hiervan is er ťťn van Noord-Afrikaanse herkomst."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Blitzkrieg in the West
Germany's Lightning War
BelgiŽ in de Tweede Wereldoorlog 10

mei2019

Gesneuvelde Franse en Marokkaanse soldaten herdacht in Kapelle

De Franse en de Marokkaanse ambassadeur legden kransen bij het monument voor de 228 militairen bij hun laatste rustplaats op het militaire ereveld in Kapelle. Een eerbetoon aan alle militairen die onder Franse vlag op Nederlands grondgebied in mei 1940 zijn gesneuveld en niet teruggebracht werden naar Frankrijk. De begraafplaats in Kapelle is de enige in Nederland voor Franse en Marokkaanse soldaten.

Lees meer

mei2018

Kapelle herdenkt Franse soldaten

Op de militaire begraafplaats in Kapelle zijn vandaag de Franse soldaten herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn omgekomen.

Lees meer

Lees meer (8)