TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument to the Dutch

Het veroveren van de bruggen in Sint-Oedenrode was toegewezen aan het 1st Battalion van 502nd Parachute Infantry Regiment van 101st Airborne Division. Het plan van Lieutenant-Colonel Patrick Cassidy was dat Company C het dorp zouden innemen en Company B. Helaas had Company B zich aan de verkeerde kant van het landingsterrein verzameld en moest Company C alleen op pad.

Al snel kwam Company C onder zwaar Duits vuur vanuit een schuur maar na een kort vuurgevecht gingen de Duitsers er vandoor. De parachutisten trokken verder en kwamen tot hun verbazing een extra brug tegen, die stond niet op de kaart en was blijkbaar ook bij de luchtfotoís over het hoofd gezien. Captain Fred Hancock besloot om deze brug te veroveren en toen ze vlakbij waren zagen ze een aantal Duitsers naar de brug toe komen. Deze hadden explosieven bij zich waarmee ze de brug moesten opblazen. Een welgemikt schot van een bazooka raakte echter de meegebrachte explosieven en van de Duitsers was niet veel meer over.

De brug was nog niet helemaal veiliggesteld want links van de brug had een groep Duitse soldaten zich in het kerkhof verschanst en namen de brug onder vuur met machinegeweren en mortieren. De Amerikanen hadden al snel hun voorraad 60mm mortieren verschoten zonder dat dit veel effect op de Duitsers had. Na een vuurgevecht van ruim 45 minuten kregen de Amerikanen de overhand en begon het Duitse vuur af te nemen. Toen een aantal mannen van Company C de brug overstaken viel de Duitse tegenstand uiteen en was de brug in geallieerde handen.

Bij de brug staat sinds 1994 een bijzonder monument. Dit monument is een cadeau van de 101ste Airborne veteranen aan de burgers die langs de corridor woonden uit waardering voor de moed, de vriendschap en de sympathie.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken