TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Eugene Kieras

Dit monument is onthult op 20 september 2014, ter nagedachtenis van 70 jaar na de crash. Op 18 september 1944 stortte er een Amerikaanse B-24 bommenwerper neer bij Heinkenszand. Deze kwam terug van het droppen van voorraad voor de 82nd Airborne Division die de dag daarvoor in het kader van operatie Market Garden bij Groesbeek geland waren. Twee mannen overleden ten gevolge van de crash, zes werden er gearresteerd en naar krijgsgevangenenkampen in Duitsland en Polen getransporteerd, twee konden zich - met behulp van de plaatselijke verzetsgroep "de Groep Griep" - tot aan de bevrijding schuilhouden.

De 20-jarige engineer T/Sgt Eugene (Gene) Kieras bevond zich achterin het toestel toen het bommenruim door Flak-beschietingen in de brand vloog. Toen het sein werd gegeven om het toestel te verlaten, besefte hij dat hij in gevaar was. Zijn parachute lag in de voorkant van het toestel en in het midden woedde een felle brand. Hij besloot om een tandem-sprong te maken en klom op de rug van rechter flankschutter S/Sgt Benjamin (Ben) Brink. Toen het valscherm openklapte kon Gene niet vasthouden en viel zijn dood tegemoet op het erf van boerderij Molenhof aan de Stationsweg 5 in Heinkenszand.

De tekst van de plaquette:

2/Lt James A. Gerow
2/Lt Frederick J. Vallarelli
2/Lt David P. Sulkowski
T/Sgt Eugene J. Kieras
S/Sgt Elton E. Southwell
S/Sgt Loyce E. Ely
S/Sgt Benjamin E. Brink
Pvt Edward Yensho

On September 18, 1944 engineer T/Sgt Eugene J. Kieras died near this spot. On its way back from a mission the bomber Feathered Injun caught fire by enemy flak. Eugene died after bailing out.

8th Air Force 392nd Bomb GP 579th SQ

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Noodsein boven Zeeland