TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument 'De Schoppesteele' Westkapelle

In 1990 gaf de Stichting Monumenten Walcheren 40-45 opdracht voor een keten van vijf monumenten op Walcheren. Op de vier plaatsen van de dijkdoorbraken in: Westkapelle, Veere, Ritthem en Vlissingen zijn gedenktekens geplaatst. Het vijfde gedenkteken staat in Middelburg ter herinnering aan het bombardement van de stad in 1940. Het Westkapelse monument is gemaakt door de in 2006 overleden kunstenaar Rudi van de Wint. Het monument is gerestaureerd in samenspraak met de erven van de kunstenaar en staat nu weer op de oude plaats in het duingebied ter herinnering aan het bombardement op de Zeedijk van Westkapelle op 3 oktober 1944 en de sluiting van het overstroomde dijkgat op 2 oktober 1945.
Het is een zeven meter hoge metalen zuil, wat men kan zien als de steel van een spade met daarop een langgerekte ovale vorm waarin men een bom zou kunnen zien. Deze beide gezichtspunten zijn goed mogelijk, het waren bommen die de dijk doorboorden en spaden waarmee het dijkgat werd gedicht.

Bij het monument staat een steen met de volgende tekst:
Door het geallieerde bombardement van de zeedijk in oktober 1944 werd Walcheren geÔnundeerd en later bevrijd.
Monument vervaardigd door Rudi van de Wint op initiatief van de stichting monumenten Walcheren 40 - 45
Onthuld op 4 oktober 1990

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Mia van den Berg
  • Foto's: Arjan Vrieze

Gerelateerde boeken

Strijd om Zeeland
Walcheren 1944
Walcheren
Zeeland bevrijd!