TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsgraf Familie Goossen

Op het graf van de familie Goossen is een plaquette bevestigd met de volgende tekst:

Oorlogsgraf familie Goossen

Tijdens en na de Slag om Arnhem evacueerden vele Eldenaren via Huissen richting het noorden. Op 2 oktober 1944 werd Huissen getroffen door een bombardement waarbij vele burgers omkwamen of gewond raakten. Dit lot overkwam ook de familie Goossen, met vader Hendrik en moeder Trees. Een voltreffer trof hun schuilkelder. Daarbij kwamen de kinderen Hanny (10 jaar), Henk (5 jaar) en Thea (2 jaar) om.

Hendrik Goossen kwam met zijn benen bekneld te zitten. Het lukte hem zich met hulp van anderen zich te bevrijden uit zijn benarde positie door ťťn been af te hakken.
"Ik zag hem zo op straat liggen, slaande met zijn handen van pijn. Och, wat stonden we machteloos bij zoveel ellende," vertelde zuster GabriŽlle uit Elden.

De veerkracht van Hendrik en Trees na de Tweede Wereldoorlog was kenmerkend voor de bevolking van de door oorlogsgeweld zwaar getroffen Over-Betuwe,

Opdat wij niet vergeten.
Let us not forget. Damit wir nicht vergessen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Arjan Vrieze
  • Foto's: Dick de Bruijne (1, 2, 3), Arjan Vrieze (4, 5)