TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Soldaat Ernest D. Harrison

Monument ter nagedachtenis aan de Canadese soldaat Ernest David Harrison.

Arthur John Harrison en zijn jongere broer Ernest David Harrison (20 jaar) vertrokken in 1944 naar Europa. Net als vele Canadezen hebben beiden hun leven verloren terwijl ze vochten voor de bevrijding van Europa. De oudste broer Arthur stierf op 10 juni 1944 niet ver van de D-Day stranden waar hij landde.

De jongere broer Ernest werd gedood door een machinegeweer in de nacht van 27 januari 1945 terwijl hij op patrouille was om de Duitse verdediging te onderzoeken in de Ooy polder bij het dorpje Leuth, tien kilometer ten oosten van Nijmegen. De oudste broer is begraven in Bretteville-sur-Laize (Frankrijk) met een grafsteen met zijn naam erop, maar Ernest is nooit gevonden. Ernest staat wel vermeld op de Groesbeek Memorial op panel 11.

Onlangs ontdekte de zus van beide broers (Beatrice) een brief, net na de oorlog in 1947 geschreven door een Duitse medische verzorger en dominee, die daar was toen Ernest werd gedood. Hij had Ernest zijn gebedenboekje met de adresgegevens van zijn ouders en schreef een brief aan de moeder. Hierin gaf hij aan dat Ernest een christelijke begrafenis had gehad en ook de exacte lokatie van het veldgraf van Ernest. Echter na een zorgvuldig onderzoek door de Nederlandse Gravendienst zijn de overblijfselen van Ernest nooit meer terug gevonden.
Waarschijnlijk is hij weggespoeld door de rivier de Waal. Tijdens de start van Operatie Veritable (eind januari / begin februari 1945) hebben de Duitsers de dijken langs de rivier doorgestoken en is de polder onder twee meter water komen te staan.

Tussen de plaats waar Ernest sneuvelde en de plaats waar zijn veldgraf zou zijn geweest is nu een monument onthuld op 10 juni 2014.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Gerard Hendriks
  • Foto's: Martin van de Poel