Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Monument L/Cpl. Antonio Barbaro

Een monument met uitzicht op de plek waar hij verdronk: Lance Corporal Antonio Barbaro C/90149 van de Royal Canadian Engineers 23rd Field Company.
Tony, zoals hij werd genoemd, overleefde de gevaarlijke evacuatie van de ingesloten geallieerden nadat de slag om Arnhem mislukte. Die nacht verdronken zeven van zijn kameraden in de Rijn. Later werd Tony door zijn commandant in een Canadese krant geprezen om zijn heldhaftig gedrag.

Na de slag bij Arnhem bereidden de geallieerden zich voor op het Rijnland offensief. Een enorme verplaatsing van troepen en materiaal stond te gebeuren. Ze moesten daarvoor de rivier de Maas oversteken. Dat vergde nogal wat voorbereiding; op diverse plaatsen langs de Maas werden ponton- en Baileybruggen opgebouwd. Begin 1945 begonnen in Mook de Royal Engineers, met name de 5e Field Company van de Royal Canadian Engineers aan de bouw van een grote Baileybrug. Andere geallieerden legden bij Mook nog drie pontonbruggen aan. De Baileybrug werd gebouwd op de pijlers van de op 17 september 1944 door de Duitsers opgeblazen spoorbrug.

Op 15 februari 1945 rond half tien ís morgens vertrok een motorboot met daarin drie bemanningsleden: L/Cpl. A. Barbaro, Spr. H. Malone en L/Cpl. A.E. Sager. Een eind uit de kant zwiepte hun boot tegen een pijler en werd lek geslagen door de enorme stroming van dat moment. De waterstand van de rivier was na zware sneeuwval in januari door het smeltwater extreem hoog. Tony Barbaro gaf de twee zwemvesten die in de boot waren aan zijn kameraden die niet konden zwemmen en zei dat hij het zou proberen zonder zwemvest. Zijn moedige daad redde hun leven.

Hoewel hij goed kon zwemmen bleek hij niet opgewassen tegen de kracht van de sterke stroming en verdronk, zijn kameraden bleven verslagen achter. Hij was pas 22 jaar oud. Zijn lichaam werd pas twee maanden later geborgen en begraven op de tijdelijke begraafplaats bij de Baileybrug in Mook. Later is hij herbegraven op de Canadese Oorlogsbegraafplaats Groesbeek.

De Gemeente Mook en Middelaar heeft L/Cpl. Tony Barbaro uitgeroepen tot icoon van de militairen en de inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Mook zij gesneuveld.

Dit monument werd onthuld op 18 september 2014 door de burgemeester van Mook en Middelaar Willem Gradisen, de defence attachť van Canada Col. Michael Hogan, samen met de dochters van Tonyís broer Sam, Win MacKenzie en Deborah Robinson en kleindochter Cassie uit Kanata, Ontario, Canada. Zij deden dat samen met de 93-jarige veteraan Donald Somerville, een kameraad van Tony.

Het monument bestaat uit een origineel Baileybrug segment uit de oorlog en een herinneringsplaquette. Een Baileybrug is opgebouwd uit segmenten die met elkaar verbonden worden. Het is een militaire brug naar een ontwerp uit 1943 van de Brit D.C. Bailey. Daarvan zijn er in de Tweede Wereldoorlog velen gebouwd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Alice van Bekkum
  • Foto's: Gemeente Mook en Middelaar (1), Alice van Bekkum (2, 3, 4)

Gerelateerde boeken