Gerard Schampers werd in 1964 burgemeester van Uden en bleef dat tot aan zijn pensioen in 1987. Hij werd geboren in 1922 in Helmond en studeerde sociaal-economie tijdens de oorlog in Tilburg. In 1943 werden de studenten opgedragen een loyaliteitsverklaring te tekenen. Weigerden ze dat, dan mochten ze niet meer studeren en werden ze te werk gesteld in Duitsland. Ook Schampers weigerde te tekenen en werd naar Duitsland gestuurd. Vanuit de kampen stuurde hij vele brieven naar huis.
Tijdens de van bovenaf opgelegde jacht op ‘asociale elementen’ in de zomer van 1943, werden twaalf Osse ‘beroepsinbrekers’ op transport gesteld naar concentratiekamp Erika in Ommen. Eerst drie, daarna negen. Grote boeven waren het niet. Meestal waren ze betrapt op het verhandelen van distributiebonnen. Maar in Oss moesten toch meer te halen zijn, oordeelde de NSB-locoburgemeester mr. J. Pulles.
Het voormalige Strafkamp Erika bij Ommen is opgenomen in een nieuw boek met podcastserie over plaatsen van herinnering uit de Tweede Wereldoorlog. Hier is het gebeurd is samengesteld door landschapsfotograaf Rolf Baas en journalist/schrijver Ad van Liempt en verschijnt bij uitgeverij WBOOKS.
Philip Barend Kooperberg behoorde tot acht Joodse mannen die de extreemste vernederingen in kamp Erika in de bossen bij Ommen, niet ver van Den Ham, moesten doorstaan. Zijn kleinzoon John (62) uit Nieuw-Zeeland ging op onderzoek uit en ontdekte de afschuwelijke verhalen.
De raadscommissie in Ommen wil 10.000 euro uittrekken voor de vernieuwing van het oorlogsmonument op de Besthmenerberg. Alle fracties steunden de vernieuwing van het monument dat herinnert aan Kamp Erika.
OMMEN - In het Streekmuseum in Ommen wordt vanaf de seizoensopening op 1 maart een deel van een oude barak van het voormalig gevangenkamp Erika tentoongesteld.
Eén van de houten barakken van Kamp Erika is teruggevonden in Lemele. Er zijn plannen om de barak op te knappen en weer terug te brengen in de oorspronkelijke staat om er een historisch centrum van te maken. Daarvoor zijn contacten gelegd met onder meer het Ommer streekmuseum en de Historische Kring Ommen.
© STIWOT, 1999-2023. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright