TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Kamp Erika (Ommen)

Kamp Erika (ook wel bekend als kamp Ommen) is tussen 1942 en 1946 in gebruik geweest. Kamp Erika kent verschillende functies in die periode:

Juni 1942 - 31 mei 1943:
Strafkamp (Justizlager).
1943 - 1944:
Heropvoedingskamp- en doorvoerkamp (Arbeitseinsatz/Durchgangslager).
1944 - 11 april 1945:
Strafkamp (Justizlager).
April 1945 - 31 december 1946:
Bewaringskamp voor collaborateurs (dat grotendeels uit NSB-leden bestond).

In juni 1942 werd Erika als justitieel strafkamp in gebruik genomen. De eerste gevangenen arriveerden op 19 juni 1942 te Ommen. De populatie van het kamp bestond voornamelijk uit veroordeelden van de Nederlandse justitie en economische delinquenten. De geÔnterneerden moesten in deze Justizlager zware arbeid verrichten. Constante pesterijen, afranselingen en intimidaties waren dagelijkse praktijk en vaak gingen deze wreedheden gepaard met moord. Toen deze wreedheden in 1943 aan het daglicht kwamen, betekende dit het einde van Justizlager Erika. In die periode van juni 1942 tot mei 1943, kwamen tussen de 170 en 200 gevangenen in Erika om het leven.

Vervolgens werd het kamp omgedoopt tot opvoedings- en doorvoerkamp. Tussen 1943 en 1944 werden er mensen die zich vrijwillig hadden aangemeld voor werk in Duitsland, onderduikers en 'asocialen' in het kamp gehuisvest. Er werd minder mishandeld maar toch waren de leefomstandigheden slecht genoeg dat er toch enkele geÔnterneerden omkwamen.

In het najaar van 1944 werd kamp Erika weer een strafkamp. De wreedheden namen weer toe en zo ook het aantal doden. Op 11 april 1945 werd het kamp bevrijd. Direct na de bevrijding werd Erika gebruikt als bewaringskamp voor collaborateurs. In deze functie bleef het voort bestaan tot 31 december 1946.

Op het voormalige kampterrein is nu een camping/bungalowpark gevestigd. In het bos staat een simpel en klein houten kruis ter nagedachtenis aan de slachtoffers en overlevenden van kamp Erika te Ommen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz & Frank Meijerink
  • Foto's: Dick de Bruijne

52.495206, 6.434689

Strafkamp Erika in boek en podcast

5feb

Strafkamp Erika in boek en podcast

Het voormalige Strafkamp Erika bij Ommen is opgenomen in een nieuw boek met podcastserie over plaatsen van herinnering uit de Tweede Wereldoorlog. Hier is het gebeurd is samengesteld door landschapsfotograaf Rolf Baas en journalist/schrijver Ad van Liempt en verschijnt bij uitgeverij WBOOKS.

Lees meer

John ontdekt gruwelijkheden die zijn opa moest doorstaan: ĎVolgens ooggetuigen erger dan Auschwitzí

apr2020

John ontdekt gruwelijkheden die zijn opa moest doorstaan: ĎVolgens ooggetuigen erger dan Auschwitzí

Philip Barend Kooperberg behoorde tot acht Joodse mannen die de extreemste vernederingen in kamp Erika in de bossen bij Ommen, niet ver van Den Ham, moesten doorstaan. Zijn kleinzoon John (62) uit Nieuw-Zeeland ging op onderzoek uit en ontdekte de afschuwelijke verhalen.

Lees meer