TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument Bombardementen op Ede

Op 17 september 2009 is een monument onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de bombardementen op Ede precies 65 jaar eerder. De tekst op de kleine plaquette geeft aan wat er toen gebeurde:

TER NAGEDACHTENIS AAN DE SLACHTOFFERS VAN DE GEALLIEERDE BOMBARDEMENTEN OP 17 SEPTEMBER 1944

IN HET KADER VAN DE OPERATIE MARKET GARDEN VOERDEN DE UNITES STATES ARMY AIR FORCES DE ZONDAGMORGEN MET 12 TOESTELLEN (B17 VLIEGENDE FORTEN) AANVALLEN UIT OP DUITSE DOELEN IN EN ROND DE KAZERNES BIJ EDE

IN DE MIDDAG BOMBARDEERDEN 71 TOESTELLEN VAN DE ROYAL AIR FORCES (B25 MITCHELLS EN A20 BOSTONS) DEZELFDE DOELEN. VIER BRITSE SQUADRONS, EEN NEDERLANDS EN EEN FRANS SQUADRON NAMEN HIER AAN DEEL

DOOR NAVIGATIEFOUTEN, SLECHT ZICHT EN IN DIE TIJD BEPERKTE MIDDELEN KWAM EEN GROOT AANTAL BOMMEN ROND DE PARKWEG EN DE OUDE DORPSKERK TERECHT.

HIERBIJ KWAMEN 69 BURGERS OM HET LEVEN.


Op de grote plaquettes staan de namen van de slachtoffers.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

52.026899, 5.662031

Fotoverslag Herdenking Slachtoffers bombardement 17 september 1944 Ede

22sep

Fotoverslag Herdenking Slachtoffers bombardement 17 september 1944 Ede

Op 17 september 1944 om 11:41 uur vielen de eerste bommen uit geallieerde vliegtuigen in het gebied rond de Parkweg in Ede. De bommen waren bedoeld om Duitse doelen aan de oostkant van Ede aan te vallen, voorafgaand aan de Airborne landingen later op de dag. In de middag volgde een tweede aanval. In totaal kwamen 71 inwoners van Ede hierbij om.

Lees meer

Fotoverslag Herdenking slachtoffers bombardement Ede Zuid

sep2020

Fotoverslag Herdenking slachtoffers bombardement Ede Zuid

Op 17 september 1944, vlak voor de eerste luchtlandingen in de omgeving Renkum/Wolfheze, werd Ede Zuid gebombardeerd. De kazernes aan de oostkant van Ede waren de doelen, maar veel bommen vielen in de woonwijken in Ede Zuid. in totaal kwamen 69 burgers hierbij om. Vele anderen raakten gewond of raakten dakloos. Op 17 september 2009 is dit monument voor de slachtoffers onthuld.

Lees meer