TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Vietnam Memorial Wall

De Vietnam Memorial Wall is ontworpen door Maya Lin, haar ontwerp werd gekozen uit een landelijke wedstrijd van 1421 inzendingen. De financiering voor het project kwam van particuliere donaties aan het Vietnam Veterans Memorial Fund onder leiding van Jan Scruggs, John P Wheeler en Robert W. Doubek. De bouw begon en het monument werd op 13 november ingewijd als onderdeel van een vijfdaagse 'National Salute to Vietnam Veterans'-ceremonie. De keuze voor het ontwerp van Maya Lyn was niet zonder controverse en werd beschreven als 'een zwarte snee van schaamte en verdriet'. Er werd besloten om een vlaggestok en een bronzen beeld (de Drie Soldaten) toe te voegen, die op de top van de muur zouden komen te staan, zodat ze het middelpunt zouden worden. Lin protesteerde tegen de opname van het beeld in haar ontwerp en het werd vervolgens onthuld op een plein dat rechtstreeks naar de muur keek.
Aanvankelijk waren op de muur de namen gegraveerd van 57.939 mannen en vrouwen (er zijn 8 vrouwen, allemaal verpleegsters) die stierven in het conflict, in chronologische volgorde op de zwartmarmeren platen. Sinds de onthulling zijn er meer dan 400 namen toegevoegd en zijn meer dan 100 spelfouten geïdentificeerd en gecorrigeerd als de families dat wilden.
Het verzet tegen de Herdenkingsmuur is afgenomen en de plek is nu een heiligdom ter nagedachtenis aan de gevallenen. Dagelijks worden er veel brieven, souvenirs en sentimentele voorwerpen achtergelaten. Voorwerpen die bij de muur worden achtergelaten, worden verzameld door de National Parks Service en niet-bederfelijke items worden gecatalogiseerd en opgeslagen in het NPS Resource Centre.
De close-upfoto toont enkele namen van het 1ste Bataljon van de 7de Cavalerie die vocht en sneuvelde in de eerste grote veldslag tussen het Amerikaanse en het Volksleger van Vietnam in de Ia Drang-vallei in november 1418 1965. Het verhaal van het 1ste Bataljon van de 7de Cavalerie onder leiding van Kolonel Harold Moore wordt verteld in de film 'We Were Soldiers'.
Samen met het Three Soldiers en het Vietnam Women's Memorial vormt de muur het Vietnam Veterans Memorial.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)