TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nationaal Tehuis (Muur van Mussert)

Dit terrein werd door de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) het 'Nationaal Tehuis' genoemd. Het was een congresterrein waar de zogenaamde Hagespraken werden gehouden.

Het terrein is nu een camping. Van de oorspronkelijke gebouwen is alleen de muur, de "Muur van Mussert", overgebleven.

De muur en terrein zijn bijna precies in het Middelpunt van Nederland gebouwd. Deze bevindt zich enkele 100 meters van het huidige locatie.

In november 2017 werd door de campingeigenaar een sloopvergunning aangevraagd voor de muur. Enkele historici, publicisten en museumdirecteuren schreven een brandbrief naar minister Ingrid van Engelshoven om de muur tot nationaal erfgoed te benoemen. Hierbij heeft zij verzocht de sloopvergunning voorlopig niet te laten passeren tot het onderzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed was afgerond. In februari 2018 bepaalde de minister uiteindelijk dat de muur als rijksmonument zou worden aangewezen en kon daarom niet gesloopt worden. Op dit moment (2022) zijn er plannen een restauratie te gaan uitvoeren aan de muur om een bezoekerscentrum hiervan te maken.

Om de muur te kunnen bezoeken is het mogelijk te parkeren bij Het Uilenbos (Beukenlaan 11, 6741 KB Lunteren) en vervolgens een wandeling over het campingterrein te maken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries en Sander Janssen
  • Foto's: Kees Groeneveld

Gerelateerde boeken

Mussert Een politiek leven

52.096004, 5.646307

Een nieuw perspectief voor de Muur van Mussert en omgeving

30nov

Een nieuw perspectief voor de Muur van Mussert en omgeving

De Muur van Mussert, een rijksmonument op een historisch beladen plek, krijgt een nieuw toekomstperspectief. De Muur staat op Recreatiepark de Goudsberg in Lunteren (gemeente Ede) en is in verval. Gemeente Ede heeft als initiatiefnemer, samen met diverse andere partijen, gewerkt aan een nieuw ontwerpplan voor de herontwikkeling van de Muur en haar directe omgeving.

Lees meer

Ede wil grondwet op Muur van Mussert

apr2019

Ede wil grondwet op Muur van Mussert

[EDE] (ANP) Ede wil artikel 1 van zowel de Nederlandse als de Duitse grondwet aanbrengen op de Muur van Mussert, het restant van het NSB-complex in Lunteren waar partijleider Anton Mussert tussen 1936 en 1940 toespraken hield. De Muur van Mussert is sinds vorig jaar een rijksmonument en moet een educatiecentrum over collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog worden.

Lees meer

Lees meer (1)