TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Spa

Dit monument aan de Place du Monument in het centrum van Spa herdenkt de burgers en militairen uit Spa die omgekomen zijn in de 1e en 2e wereldoorlog.

Eveneens 2 militairen omgekomen in de Korea-oorlog.

Aan de zijkant van het monument worden de namen genoemd van hen die vielen, vermoord werden, of omkwamen door gevechtshandelingen.

Aan de voorkant bevindt zich tevens een crypte waarin een kistje met as uit uit het kampcrematorium van concentratiekamp Flossenburg (Beieren) wordt bewaard. Het is de as van omgebrachte politieke gevangenen en andere voor het Duitse rijk onwelgevallige personen, evenals de 'commando's', de gevangenen die het sondercommando, het werk aan de crematoria uitvoerden. Zij werden nadat ze door uitputting, ziekte of willekeur niet meer bruikbaar waren voor dit onmenselijke werk, hier zelf ook verbrand.

De as werd in juli 1972 gehaald en in mei 1973 in de crypte geplaatst.

Op deze crypte ziet men links ook het symbool van de driehoek met een B dat Belgische politieke gevangen op hun kleding of kampkleding moesten dragen zodat het voor de bewakers duidelijk was om welk soort gevangene het ging en van welk land ze afkomstig waren Zo hadden Poolse politieke gevangenen een driehoek met een P. Ook de kleur van het symbool gaf een bepaalde reden aan. Rood was bijvoorbeeld voor politiek gevangenen, groen was bestemd voor criminelen en zwart voor mensen die voor arbeidsschuwheid waren opgepakt.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski