Deze door de heemkundekring De Ketsheuvel en Natuurmonumenten samengestelde wandelroute neemt u mee naar een interessant stukje geschiedenis van het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Hier was tijdens de Tweede Wereldoorlog een Duitse munitie uitgave; Munitions Ausgabe Stelle (M.A.St.). Het complex van 300 Hectare bestond uit zo'n 130 munitiebunkers, parkeerhavens, loopgraven, barakken, kantine, voetbalveld en een zwembad. Het complex werd onder druk van de naderende Geallieerden op Dolle Dinsdag, 5 september 1944 door de Duitsers opgeblazen. Dit om te voorkomen dat de munitie in verkeerde handen zou vallen.

Er zijn echter voor de oplettende wandelaar nog vele sporen te ontdekken, deze route helpt u met het vinden hiervan. Buiten de aangegeven bezienswaardigheden is het opvallend hoeveel bakstenen, betonstukken en ijzer er hier her en der te vinden is. De link met de oorlog is snel gelegd.

#PuntBezienswaardigheid
AStartpunt  
 We beginnen de route bij de parkeerplaats aan de Horst. Vanaf hier kunt u over de loopbrug over de N261 het bos bereiken.
BWaypointOorlogsmonument Loon op Zand
 De route start bij het oorlogsmonument. Dit oorlogsmonument herdenkt de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in het algemeen. Het heeft geen raakvlak met de Duitse Munitions Ausgabe Stelle die hier gevestigd was. Naast het monument staat een informatiebord over de route die we gaan volgen. Het bord geeft duidelijk weer wat hier tijdens de oorlog heeft afgespeeld. De route is samengesteld door de heemkundekring De Ketsheuvel en Natuurmonumenten.CWaypointParkeerhavens Duitse Munitions Ausgabe Stelle (M.A.St.)
 De voormalige parkeerhavens voor Duitse voertuigen zijn nog duidelijk zichtbaar door de U-vormige hopen zand die om de havens liggen. Deze dienden ervoor om de banden van de voertuigen te beschermen bij een eventueel bombardement.

DWaypointBomkraters Duitse Munitions Ausgabe Stelle (M.A.St.)
 Deze grote kraters zijn ontstaan door het opblazen van munitiedepots. Op Dolle Dinsdag, 5 september 1944 bliezen de Duitsers de munitiedepots op om te voorkomen dat de munitie in de handen van de geallieerden zou vallen.EWaypointMitrailleursnest Duitse Munitions Ausgabe Stelle (M.A.St.)
 Dit voormalige mitrailleursnest was gevestigd aan de rand van het complex. Het bestond uit twee grote gaten waarvan er een diende als mitrailleuropstelling en de andere als onderkomen voor de soldaten. Er was rondom de gaten bovendien een loopgraaf aangelegd welke ook nog duidelijk zichtbaar is.FWaypointLatrine Duitse Munitions Ausgabe Stelle (M.A.St.)
 De latrine lag aan de rand van het terrein. In totaal zijn er twee van dit soort latrines gevonden na de oorlog.

GWaypointLoopgraven Duitse Munitions Ausgabe Stelle (M.A.St.)
 In totaal waren de loopgraven zo'n kilometer lang en liep zigzaggend langs het terrein. Op verschillende plaatsen zijn de loopgraven nog duidelijk zichtbaar.

HEindpunt  
 We eindigen de route weer bij de parkeerplaats aan de Horst.

Bronnen
Tekst: Paul Moerenhout
Foto's: Paul Moerenhout
Heemkundekring De Ketsheuvel
Natuurmonumenten

Op de website van natuurmonumenten is een app te downloaden van deze route. U kunt ook met behulp van uw smartfone de QR-codes op de paaltjes scannen die bij de verschillende locaties staan. U komt vervolgens op de website van Heemkundekring de Ketsheuvel, waar u meer informatie over de desbetreffende bezienswaardigheid kunt lezen.

GPX (beta) | OV2 (beta) | ITN (beta)