Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.
STIWOT Battlefieldtour

jul2018

STIWOT Battlefieldtour "De weg naar de Hochwald Gap"

Op zaterdag 16 juni 2018 organiseerde STIWOT Reizen een Battlefield Tour waarbij de operaties Veritable en Blockbuster centraal stonden. Speciale aandacht was er voor de Canadese eenheden die hierbij betrokken waren en tot doel hadden op te trekken richting de Rijn bij Emmerich, Rees en Xanten. Om Xanten te kunnen bereiken zouden de Canadezen de Duitse hoofverdedigingslijn in het Hochwald moeten doorbreken.

Lees meer

STIWOT Battlefieldtour

jun2017

STIWOT Battlefieldtour "Operatie Veritable"

Op zaterdag 10 juni 2017 organiseerde STIWOT Reizen in samenwerking met Liberation Tour een Battlefield Tour over operatie Veritable. Deze operatie begon op 8 februari 1945 en luidde daarmee het begin in van de gevechten in het kader van het Rijnlandoffensief. Wij bezochten het gebied rond Groesbeek en het Reichswald, en traden daarbij in de voetsporen van de 15e Schotse Infanterie Divisie en 3e Canadese Infanterie Divisie tijdens hun gevechten in februari en maart 1945.

Lees meer

STIWOT Battlefieldtour

jun2017

STIWOT Battlefieldtour "Arnhem en Oosterbeek"

Op vrijdag 16 juni 2017 organiseerde STIWOT Reizen een Battlefield Tour naar de voormalige slagvelden rond Arnhem en Oosterbeek. Deelnemers waren de medewerkers van T&A Survey in Amsterdam. Als bodemonderzoeksbureau gespecialiseerd in explosievenopsporing zijn veel medewerkers bij T&A Survey dagelijks bezig met de Tweede Wereldoorlog. Een voorstel om het jaarlijkse personeelsuitje te combineren met een bezoek aan de voormalige slagvelden van de Slag om Arnhem werd dan ook met groot enthousiasme ontvangen.

Lees meer

STIWOT Battlefieldtour

mei2017

STIWOT Battlefieldtour "Slag bij Overloon"

Op 13 mei organiseerde STIWOT Reizen in samenwerking met Battlefield Discovery een Battlefield Tour met als thema “Slag bij Overloon”. In de omgeving van dit dorp werd tussen eind september en midden oktober 1944 slag geleverd tussen Geallieerde en Duitse troepen. Aanleiding voor deze gevechten was het gedeeltelijk mislukken van operatie Market Garden in september 1944. Na afloop van deze operatie bleef er op de grens van Noord-Brabant en Limburg een Duits bruggenhoofd ten westen van de rivier de Maas achter; Brückenkopf Venlo.

Lees meer

STIWOT Battlefieldtour

okt2016

STIWOT Battlefieldtour "Ardennenoffensief" 2016

In navolging van de editie van 2015 organiseerde STIWOT Reizen ook dit jaar weer een Battlefield Tour naar de Ardennen. Het centraal gelegen Hotel Domaine Ol Fosse d'Outh in Houffalize was de uitvalsbasis van deze zeer complete reis en de touringcar werd weer verzorgd door Betuwe Express. Voor wie meer wil weten over de achtergrond van de locaties die tijdens deze Battlefield Tour werden bezocht, verwijzen we graag naar het voorgaande reisverslag. Hier volstaan we met een fotoreportage - aangevuld met korte toelichting - welke een indruk geeft van de editie van dit jaar.

Lees meer

STIWOT Battlefieldtour

mei2016

STIWOT Battlefieldtour "Grebbelinie mei 1940"

In navolging van de edities 2012 en 2013 organiseerde STIWOT Reizen ook dit jaar weer een Battlefield Tour langs de Grebbelinie. Ook voor deze editie was wederom grote belangstelling. Voor wie meer wil weten over de achtergrond van de locaties die tijdens deze Battlefield Tour werden bezocht, verwijzen we graag naar de voorgaande reisverslagen. Hier volstaan we met een fotoreportage - aangevuld met korte toelichting - welke een indruk geeft van de editie van dit jaar.

Lees meer

STIWOT Battlefieldtour

mei2016

STIWOT Battlefieldtour "Slag om Woensdrecht"

Na de geallieerde uitbraak uit Normandië volgde een stormachtige opmars door Frankrijk en België. In de nacht van 3 op 4 september 1944 verzamelde de hoofdmacht van de 11e Britse Pantserdivisie zich in Aalst, gelegen tussen Brussel en Gent. Om 05.30 uur in de ochtend kreeg het 3e Royal Tank Regiment van de 11e Britse Pantserdivisie de opdracht om zo snel mogelijk op te rukken naar Antwerpen en het havengebied in te nemen. Reeds om 16.15 uur bereikten de eerste tanks het centrum van Antwerpen waarna de Duitse verdedigers al vrij snel besloten de verdediging terug te trekken achter het Albertkanaal.

Lees meer

STIWOT Battlefieldtour

nov2015

STIWOT Battlefieldtour "Ardennenoffensief" 2015

Van donderdag 24 tot en met zondag 27 september 2015 organiseerde STIWOT Reizen een 4-daagse Battlefield Tour naar de Belgische Ardennen. Deze Battlefield Tour stond in het teken van het Duitse Ardennenoffensief van december 1944. Onder leiding van de STIWOT Reizen gidsen Barry van Veen en Jeroen Niels bezochten we de locaties die tijdens het Ardennenoffensief een belangrijke rol hebben gespeeld. Tijdens deze Battlefield Tour hadden we de beschikking over een luxe VIP-touringcar van Triomf Tours en overnachten we in Domaine Ol Fosse D'outh te Houffalize.

Lees meer

STIWOT Battlefieldtour

jun2015

STIWOT Battlefieldtour "Diogenes en Fliegerhorst Deelen"

Op zaterdag 6 juni 2015, inderdaad een gedenkwaardige datum, vond een STIWOT Reizen Battlefield Tour naar bunker Diogenes en Fliegerhorst Deelen plaats. De inschrijving voor deze Battlefield Tour verliep voorspoedig en al snel was het maximum aantal van 25 deelnemers bereikt. De gelukkige deelnemers die een plekje hadden weten te bemachtigen verzamelden zich ’s ochtends bij eetcafé Stal Mansour in Schaarsbergen. Daar kregen zij na ontvangst met een kop koffie of thee allereerst uitleg van Willem Kleijn van de Deelen Research Group over de rol van de luchtoorlog tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

STIWOT Battlefieldtour

mei2015

STIWOT Battlefieldtour "Hell’s Highway"

Op zaterdag 11 april 2015 organiseerde STIWOT haar eerste battlefieldtour van het seizoen. De tour werd aangeboden in samenwerking met Michael en Danny van Hell’s Highway Battlefield Tours. Deze tour stond in het teken van de operatie Market Garden, september 1944. We bezochten het operatiegebied van de 101st US Airborne Division ten noorden van Eindhoven. Vanwege de grote belangstelling voor deze excursie was het maximaal aantal deelnemers in slechts enkele dagen bereikt. Daarom werd besloten om een extra editie van deze tour te organiseren, om zo te beantwoorden aan de grote belangstelling voor dit onderwerp. De datum voor deze tweede editie was zaterdag 25 april 2015. Het programma was identiek aan dat van 14 dagen ervoor.

Lees meer

STIWOT Battlefieldtour

okt2014

STIWOT Battlefieldtour "Normandië" 2014

Net als vorig jaar organiseerde STIWOT Reizen ook dit jaar weer een 5-daagse Battlefield Tour naar Normandië. Ook dit jaar stond de excursie weer onder de deskundige leiding van Barry van Veen en Jeroen Niels. De reis was qua inhoud grotendeels hetzelfde als vorig jaar: we behandelen de vijf invasiestranden en de luchtlandingsgebieden van 6 juni 1944. Op zaterdag 4 oktober vertrokken we met een touringcar van Betuwe Express richting Normandië, Bayeux om precies te zijn. Bayeux ligt centraal en vormt voor STIWOT al jaren een uitvalsbasis voor het bezoeken van de diverse bezienswaardigheden en musea in Normandië.

Lees meer

STIWOT Battlefieldtour

jun2014

STIWOT Battlefieldtour "Stelling Kornwerderzand"

Op zaterdag 24 mei 2014 organiseerde STIWOT Reizen een Battlefield Tour naar de Stelling Kornwerderzand aan de oostelijke zijde van de Afsluitdijk. In de meidagen van 1940 probeerden Duitse eenheden hier door de Nederlandse verdediging te breken om zodoende Noord-Holland en daarmee de Vesting Holland binnen te vallen. Met dank aan de verdediging die de Nederlanders voerden in de Stelling Kornwerderzand wisten de Duitse eenheden hier echter niet door te breken.

Lees meer

STIWOT Battlefieldtour

apr2014

STIWOT Battlefieldtour "Arnhem 1944, de Polen van Driel"

Nadat STIWOT Reizen de afgelopen jaren al verschillende Battlefield Tours rondom Arnhem en Oosterbeek organiseerde was het op zaterdag 12 april 2014 tijd voor dat andere verhaal uit de Slag om Arnhem. Onder begeleiding van Cultuurhistoricus Freddie Coenders verdiepten we ons deze dag in het thema Arnhem 1944, De Polen van Driel. Allereerst met een lezing waarin onder andere de oprichting en training van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade, de aanloop naar Market Garden en de uitgestelde landing op de landingszone bij Driel aan bod kwamen. Daarna middels een mooie wandeling over het slagveld in en nabij Driel.

Lees meer

STIWOT Battlefieldtour

okt2013

STIWOT Battlefieldtour "Normandië" 2013

Van zaterdag 5 tot en met woensdag 9 oktober 2013 organiseerde STIWOT Reizen een 5-daagse Battlefield Tour naar Normandië. Centraal binnen deze tour stonden de invasiestranden waar op 6 juni 1944 de invasie van Normandië plaatsvond. Onder deskundige leiding van Jeroen Niels en Barry van Veen bezochten we alle vijf de invasiestranden, inclusief de luchtlandingsgebieden die aan weerszijden van het invasiegebied zijn gelegen. Als uitvalspunt kozen we voor het centraal gelegen Campanile Hotel in Bayeux en het vervoer was zoals bij veel Battlefield Tours van STIWOT Reizen in handen van Betuwe Express. Voor de gelegenheid verwende Betuwe Express ons met een VIP-bus.

Lees meer

STIWOT Battlefieldtour

jul2013

STIWOT Battlefieldtour "Betuwe oktober 1944"

Op zaterdag 6 juli 2013 organiseerde STIWOT Reizen een Battlefield Tour langs de relatief onbekende slagvelden rond het Betuwse dorp Bemmel. Centraal tijdens deze dag stonden de gevechten die volgden op operatie Market Garden, waarbij de aandacht vooral uitging naaar de gevechten van eind september en begin oktober 1944.

Lees meer

STIWOT Battlefieldtour “Grebbelinie mei 1940”

jun2013

STIWOT Battlefieldtour “Grebbelinie mei 1940”

In navolging van de twee edities van vorig jaar, werd op 25 mei 2013 wederom een STIWOT Battlefield Tour langs de Grebbelinie georganiseerd. Net als in 2012 kon de organisatie zich weer verheugen op een groot aantal belangstellenden. Ook nu was de excursie in korte tijd weer volgeboekt.

Lees meer

STIWOT Battlefieldtour

mei2013

STIWOT Battlefieldtour "Arnhem en Oosterbeek"

Zondag 28 april 2013 stond in het teken van de STIWOT Battlefieldtour over de Slag om Arnhem. Onder de deskundige leiding van Jeroen Niels brachten we een bezoek aan de voormalige slagvelden rond Arnhem en Oosterbeek, plaatsen die een belangrijke rol speelden tijdens Operatie Market Garden. Maar niet voordat alle deelnemers genoten van een kopje koffie of thee uit de onlangs speciaal voor STIWOT Reizen aangeschafte drie liter grote koffiekannen.

Lees meer

STIWOT Battlefieldtour

okt2012

STIWOT Battlefieldtour "Fort Eben-Emael"

Op zaterdag 29 september organiseerde STIWOT Reizen een Battlefieldtour naar het Belgische fort Eben-Emael. Dit fort, bij de grens met Maastricht, behoorde tot de fortengordel rond de Belgische stad Luik. Reeds in 2007 werd dezelfde tour al eens georganiseerd. Net als toen bleek het aantal geïnteresseerden weer groot.

Lees meer

STIWOT Battlefieldtour

jun2012

STIWOT Battlefieldtour "Grebbelinie mei 1940"

Op zaterdag 12 mei en zaterdag 2 juni organiseerde STIWOT Reizen de Battlefieldtour “Grebbelinie mei 1940”. Aanvankelijk was het de bedoeling om de Battlefieldtour alleen op 12 mei te houden, maar door de grote belangstelling werd besloten een tweede datum toe te voegen.

Lees meer

STIWOT Battlefieldtour

mrt2012

STIWOT Battlefieldtour "Februaristaking"

Op zaterdag 25 februari 2012 organiseerde STIWOT Reizen een excursie die in het teken stond van de Februaristaking in Amsterdam. Voorafgaand aan de officiële herdenking die ’s-middags plaats zou vinden bezochten we een aantal locaties die centraal stonden in de aanloop naar deze staking in 1941. Aansluitend bezochten we de plechtigheid waarbij enkele hoogwaardigheidsbekleders en andere organisaties kransen legden bij de monument ‘De Dokwerker’.

Lees meer

STIWOT Battlefieldtour

nov2010

STIWOT Battlefieldtour "IJmuiden"

Op zaterdag 11 september 2010 organiseerde STIWOT weer een battlefielfdtour. Dit keer stond de dag in het teken van de vestingwerken rondom IJmuiden. De dag startte in het Zee- en Havenmuseum. Na een ontvangst met koffie en thee begon om 10.30 een lezing die gegeven werd door Wil van Rixel. Als kind heeft hij de oorlog in IJmuiden zelf meegemaakt. Deze ervaringen heeft hij gebundeld in zijn lezing ‘Vijf hectische dagen van 10 tot en met 15 mei 1940 in IJmuiden.’ STIWOT had de primeur van de eerste lezing van de heer Van Rixel over dit onderwerp. In zijn voordracht vertelde de heer Van Rixel over de strategische betekenis van IJmuiden. Vooral de haven speelde een essentiële rol voor beide strijdende partijen. Zo was het namelijk de haven van IJmuiden waar een deel van het goud van de Nederlandsche Bank in veiligheid werd gebracht, maar vooral is het bekend als zijnde de haven van waaruit de Koninklijke familie naar Engeland wist uit te wijken.

Lees meer

STIWOT Battlefieldtour

apr2009

STIWOT Battlefieldtour "Betuwestelling"

Nu de winterperiode verstreken is en het voorjaar weer zijn intreden doet, werd op zaterdag 25 april de eerste battlefieldtour van het jaar 2009 georganiseerd. In navolging van de STIWOT Battlefieldtour langs de Grebbelinie uit 2005 was het thema van deze dag de zuidelijker gelegen Betuwestelling. De naam van de Nederlandse verdedigingslinie uit de meidagen van 1940 tussen de rivieren Rijn en Waal. De dag stond onder de inhoudelijke leiding van de heren Hans Brons en Bernier Cornielje van Stichting De Greb. STIWOT en Stichting De Greb hadden de primeur de eerste battlefieldtour te organiseren langs de Betuwestelling. Door uitvoerig onderzoek van de heer Cornielje voor zijn boek “Tussen mobilisatie en capitulatie, de Betuwe in verweer” is er veel informatie over deze omgeving bekend geworden. Hetgeen is verwerkt in deze battlefieldtour.

Lees meer

STIWOT Battlefieldtour

sep2008

STIWOT Battlefieldtour "Bastogne"

Op 13 en 14 september 2008 was het dan eindelijk zover. Samen met Militaria Bastogne organiseerde STIWOT Reizen een meerdaagse Battlefield Tour naar de Ardennen. Het binnen STIWOT Reizen veelgebruikte gezegde “wanneer wij iets organiseren is het altijd mooi weer” leek deze keer echter niet op te gaan. Toen we vroeg in de ochtend vertrokken in de richting van de Ardennen kwamen we al snel in de mistbanken terecht en de weersberichten op de radio voorspelden ook al niet veel goeds…

Lees meer

Reizen

Social Media