TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Artikelen

Chelmno
  • Artikel door Matthias Ouwejan
  • Geplaatst op 14 januari 2019

Chelmno

Vernichtungslager Chelmno (Kulmhof in het Duits) was onderdeel van de systematische moordmachine die de naziís tussen 1939 en 1945 in de veroverde of bezette gebieden in Polen creŽerde. Na de oorlog was er niets meer te zien en duurde het lang voordat naar buiten kwam wat hier gebeurd was. Alles was succesvol vernietigd en zover bekend was iedereen gedood. Hoeveel is lastig vast te stellen, omdat de naziís de administratie van dit kamp met succes vernietigd hebben. Toch kwamen er in de tweede helft van de twintigste eeuw langzaam gruwelijke verhalen naar buiten die geleidelijk de contouren van nůg een vernietigingskamp schetsten.

Majdanek
  • Artikel door Robert Jan Noks
  • Geplaatst op 5 mei 2008

Majdanek

De locatie van het voormalige concentratiekamp Majdanek ligt vandaag de dag ruim binnen de stadsgrenzen van Lublin, een stad in het oosten van het huidige Polen dichtbij de grens met de OekraÔne. Het lijkt nu enigszins op een park, gelegen op ongeveer 4 kilometer van het stadscentrum. Het is omgeven door moderne flatgebouwen en een Rooms-katholieke begraafplaats die er al was toen het kamp nog bestond. Langs het voormalige kampterrein loopt de hoofdweg naar OekraÔne en Rusland. Tijdens de oorlog was dit een belangrijke route voor het Duitse leger richting het oostfront. En vanaf de herfst van 1943 voor de Duitse troepen op hun terugtocht.

Sobibor
  • Artikel door Robert Jan Noks
  • Geplaatst op 19 januari 2009

Sobibor

Sobibor is een klein dorpje in zuidoost Polen in de provincie Lublin, gelegen aan de spoorlijn Chelm-Wlodawa en op enkele kilometers van de huidige Poolse oostgrens met OekraÔne. Zonder de Tweede Wereldoorlog zou het niet meer dan een onbeduidend en onbekend gehucht zijn gebleven. De geschiedenis besliste echter anders. In de nabijheid van het dorpje, tegenover het lokale stationnetje en op enkele kilometers van de grensrivier de Bug bouwden de Duitsers in het vroege voorjaar van 1942 op een afgelegen, bosrijke en moerassige locatie een vernietigingskamp dat de naam Sobibor een lugubere plaats in de geschiedenis zou geven.

Treblinka
  • Artikel door Gerd Van der Auwera
  • Geplaatst op 8 augustus 2007

Treblinka

Bij de Holocaust wordt onmiddellijk gedacht aan Auschwitz. Het is het meest bekende vernietigingskamp van de nazi's. Vaak wordt vergeten dat Auschwitz niet het enige Vernichtungslager was. Naast Auschwitz waren er ook nog Sobibor, Belzec en Treblinka. Over dat laatste kamp gaat dit artikel. Het was een onderdeel van de Aktion Reinhard en misschien wel het meest efficiŽnte vernietigingskamp. In anderhalf jaar tijd werden er om en bij de 800 000 mensen vermoord.