TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Artikelen

Concentratiekampen
  • Artikel door Kevin Prenger
  • Geplaatst op 22 september 2005

Concentratiekampen

Zeer nauw verweven met de geschiedenis van het Derde Rijk zijn de concentratiekampen. Diverse politieke, ideologische en raciale tegenstanders van de naziís werden hier opgesloten, zodat zij het voortbestaan van Hitlers droom - een duizendjarig rijk - niet konden dwarsbomen. Het is algemeen bekend dat vele mensen omkwamen in de concentratiekampen en de vele ooggetuigenverslagen hebben ons duidelijk gemaakt hoe onmenselijk de levensomstandigheden in de concentratiekampen waren. Onderdrukking, mishandeling en moord zijn elementen die terugkeren in elk ooggetuigenverslag en een concentratiekamp staat voor ons dan ook synoniem aan het schrikbewind van het Derde Rijk.

Drijvende concentratiekampen in de LŁbecker Bocht
  • Artikel door Peter Kimenai
  • Geplaatst op 1 april 2013

Drijvende concentratiekampen in de LŁbecker Bocht

Tijdens het Britse bombardement op de drijvende concentratiekampen Cap Arcona en Thielbek, op 3 mei 1945, kwamen ruim 7.000 mensen om. Die ramp in de LŁbecker Bocht vond plaats in de allerlaatste fase van de Tweede Wereldoorlog in Europa. De uiterst gewelddadige doodsstrijd van het naziregime bestond uit een complete chaos van Duitse achterhoedegevechten, geallieerde bombardementen en zinloze verplaatsingen van tienduizenden concentratiekampgevangenen.

Herkenningstekens voor KZ-gevangenen
  • Artikel door Kevin Prenger
  • Geplaatst op 22 september 2005

Herkenningstekens voor KZ-gevangenen

Bij aankomst in een concentratiekamp werden gevangenen geregistreerd: ze kregen een persoonsnummer en werden ingedeeld binnen een bepaalde groep. Het registratienummer werd door gevangenen op hun kleding gedragen. In Auschwitz werd dit nummer zelfs getatoeŽerd op de linker bovenarm van een gevangene. Onder het registratienummer op de kleding werden ťťn of meerdere tekens bevestigd, waaronder een gekleurde driehoek waaruit bleek tot welke groep een gevangene behoorde. Er ontstond een vrij uitgebreid systeem van diverse tekens, waarvan de belangrijkste hieronder weergegeven worden.

VIP-gevangenen van de SS in de Alpenfestung
  • Artikel door Kevin Prenger
  • Geplaatst op 26 maart 2017

VIP-gevangenen van de SS in de Alpenfestung

Het was een exclusief gezelschap dat begin mei 1945 verzameld was in het in chaletstijl opgetrokken hotel Pragser Wildsee in Zuid-Tirol, ItaliŽ. De groep telde bijna 140 personen van 17 verschillende nationaliteiten. Er waren ministers, hoge geestelijken, generaals en prinsen bij. Twee Churchills waren ook present. Vanuit hun hotelkamers keken ze uit op een blauwgroen bergmeer, omringd door naaldbomen en besneeuwde bergtoppen. Eťn van de hotelgasten noemde de locatie een "paradijs op aarde". Voor velen van hen was het voor het eerst sinds maanden of zelfs jaren dat ze konden slapen op een gewoon bed zonder bang te hoeven zijn voor de dag van morgen. Eindelijk waren ze ontsnapt uit de klauwen van de SS.