TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Artikelen

Duitsers en de Holocaust
  • Artikel door Kevin Prenger
  • Geplaatst op 6 november 2012

Duitsers en de Holocaust

Gevraagd naar hun kennis van de uitroeiing van 6 miljoen Joden door de naziís antwoordden veel Duitsers na de oorlog dat ze daar niets van geweten hadden. Miljoenen van hen hadden in 1933 echter wel gestemd voor de openlijk antisemitische nazipartij en daarmee de basis gelegd voor wat is bekend komen te staan als de Holocaust. Wat wist de Duitse bevolking werkelijk van het lot van de Joden en hoe stond ze daar tegenover?

Het jodendom: een inleiding
  • Artikel door Gerd Van der Auwera
  • Geplaatst op 13 april 2005

Het jodendom: een inleiding

In het kader van de Tweede Wereldoorlog wordt heel vaak gesproken over de jood, het jodendom. Wat houdt dat echter in? Wie of wat is een jood? Bestaat dť jood? Wat houdt de joodse religie in? Is het jodendom alleen maar een religie of zit er meer achter? In dit artikel proberen we u een inleiding op het jodendom te geven.

Joods Hospitaal Berlijn tijdens de nazi-periode
  • Artikel door Kevin Prenger
  • Geplaatst op 9 november 2015

Joods Hospitaal Berlijn tijdens de nazi-periode

Voorgeschiedenis

Joodse begraafplaats Weissensee tijdens de nazi-periode
  • Artikel door Kevin Prenger
  • Geplaatst op 14 november 2015

Joodse begraafplaats Weissensee tijdens de nazi-periode

Verweerde grafstenen en imposante praalgraven bevinden zich in een groene zee van klimop, varens en opgeschoten boompjes. Zonnestralen komen Ďs zomers nauwelijks door het dichte bladerdek van hoge bomen heen, waardoor op de schemerige begraafplaats een mystieke sfeer heerst. Het plotselinge zicht op de Berlijnse televisietoren, die een paar kilometer verderop naar de hemel reikt, contrasteert met de sprookjesachtige omgeving. Midden in de agglomeratie van de Duitse hoofdstad vormt de uitgestrekte Joodse begraafplaats Weissensee, met circa 115.600 graven, een wereld op zich, die getuigt van een rijke Joodse geschiedenis, maar ook van de ondergang van de Berlijnse Joden tijdens het nazitijdperk.