TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wij moeten wat meer durven

Titel:
Wij moeten wat meer durven
Subtitel:
Biografie Jannes Reiling (1923-2005)
ISBN13:
9789464711400
Schrijver:
Horjus, J.
Druk:
1e druk
Aantal pagina's:
485
Uitgever:
Uitgeverij Noordboek
Plaats van uitgifte:
Gorredijk
Jaar van uitgifte:
2023
Beschrijving:
Jelle Horjus geeft de lezer met deze biografie een zeldzaam inkijkje in het leven van de Unie van Baptistengemeenten, een kleine maar vrolijk protestants kerkgenootschap, dat niet vaak in de schijnwerpers staat. Hij doet dat aan de hand van het leven van kerkleider Jannes Reiling, die werd geboren als zoon van een baptistenpredikant en was voorbestemd om zelf ook dominee te worden. Anders dan de rest van zijn familie, vond hij zijn geloofsgemeenschap ouderwets en benauwend. Door zijn oorlogservaringen en studietijd ontwikkelde hij zich in een meer vrijzinnige geloofsrichting en wilde hij zijn kerkgenootschap hierin meekrijgen. Wat volgde was een levenslange strijd voor oecumene, wetenschap, vrouwen en homoís, die hij uiteindelijk niet wist te winnen. Hoewel de lezer deze teleurstellingen al van verre kan zien aankomen, ontwikkelde Reilings leven zich niet somber of voorspelbaar. Zijn brede belangstelling voor de wereld buiten de kerk, de kleurrijke figuren die hij ontmoette en de conflicten die hij opriep, maken deze biografie rijk en verrassend.

Gerelateerd nieuws

Biografie over Dasselse Jannes Reiling

1dec

Biografie over Dasselse Jannes Reiling

Op 30 november jl. promoveerde Jelle Horjus op de biografie van Jannes Rieling aan de Rijksuniversiteit Groningen. Jelle Horjus heeft acht jaar onderzoek gedaan naar het leven van Reiling. Reiling was een van de kerkleiders van de Unie van Baptistengemeenten. Het resultaat is een lijvig boek van bijna 500 pagina's, waarin twee hoofdstukken gewijd zijn aan de Tweede Wereldoorlog. Reiling was een van de 22 studenten die in Dassel in Duitsland tewerkgesteld werd.

Lees meer