TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Fotoverslag In the footsteps of the 82nd Airborne Division 2013

  Op zaterdag 23 februari 2013 was uw reporter aanwezig bij de 31e editie van de mars “In the footsteps of the 82nd Airborne Division”. De deelnemers traden ditmaal in de voetsporen van het 505th Parachute Infantry Regiment en het 551st Parachute Infantry Battalion. Het was koud, veel bospaden waren veranderd in ijsbanen en het sneeuwde zo nu en dan in de Ardennen. De ideale omstandigheden om een beetje te voelen wat de paratroopers van de 82nd Airborne Division gevoeld moeten hebben tijdens de gevechten in de Ardennen.


  "I'm the 82nd Airborne, and this is as far as the bastards are going."

  De paratroopers van de 82nd Airborne Division, waaronder het 505th Parachute Infantry Regiment, arriveerden op 18 december 1944 per vrachtwagen vanuit Reims in Werbomont. Hun opdracht was om de opmars van het 6. Panzer-Armee onder bevel van Josef "Sepp" Dietrich te stoppen. Het 551st Parachute Infantry Battalion behoorde organisatorisch niet tot een bepaalde divisie en diende in de Tweede Wereldoorlog in totaal onder 6 verschillende divisies. Zij arriveerde op 21 december 1944 in Werbomont en ging de strijd in met 643 officieren en soldaten. Op 9 januari 1945 waren nog 14 officieren en 96 soldaten in actie…
  Re-enactors onderweg vanuit Basse-Bodeux naar het monument voor I Company, 505th Parachute Infantry Regiment in Fosse.

  De start van de door de “82nd Airborne All American Jeep Group Society” georganiseerde mars was om 9.00 uur in Basse-Bodeux. Na het betalen van het inschrijfgeld en een laatste broodje of kop koffie in het inschrijflokaal gingen de wandelaars op weg naar Fosse, het eerste dorpje op de 22 kilometer lange route. Hier was om 9.45 uur een kranslegging bij het in 1992 door de organisatie van de mars opgerichte monument voor I Company 505th Parachute Infantry Regiment.  Kranslegging in aanwezigheid van de veteranen Richard "Dirk" Field en Ray Fary bij het monument voor I Company, 505th Parachute Infantry Regiment in Fosse.


  De aantrekkingskracht van veteranen blijft ook op hoge leeftijd aanwezig!

  Bij de aanval op Fosse kwam I Company, 505th Parachute Infantry Regiment al vrij snel onder mortier- en artillerievuur van het Duitse bataljon dat Fosse verdedigde te liggen. Aan de grond genageld in de diepe sneeuw kwamen zij vervolgens ook nog onder eigen vuur vanuit een voorpost links van hen te liggen. Fosse werd veroverd maar I Company verloor 13 man en er vielen vele gewonden. Uw reporter stuitte er op een roadblock bewaakt door een zwaar gemodificeerde Jeep.


  Veel re-enactment in het dorpje Fosse dat de deelnemers tijdens de mars tweemaal zouden passeren.

  Na het passeren van de eerste bevoorradingspost net buiten Fosse gingen de deelnemers op weg naar Petit-Halleux waar de middagpauze was voorzien. Net buiten Fosse kwam uw reporter in een Amerikaanse aanval op een door Duitse troepen bezette boerderij terecht.


  Deelnemers passeren de eerste bevoorradingspost net buiten Fosse en gaan onderweg naar Petit-Halleux.  Amerikaanse aanval op een door Duitse troepen verdedigde boerderij net buiten Fosse.

  In Petit-Halleux was er voor de deelnemers de mogelijkheid om als lunch warme soep, broodjes worst en broodjes hamburger te eten. Al het eten werd ter plekke klaargemaakt door de veldkeuken van de “82nd Airborne All American Jeep Group Society”. Veel deelnemers maakten dankbaar gebruik van deze mogelijkheid en lazen tijdens de lunch over G Company, 505th Parachute Infantry Regiment dat zich hier langs de spoorlijn achter de rivier de Salm ingroef. Op 21 december 1944 werden de voorposten aan de oostzijde van de rivier aangevallen door Duitse troepen. Na de terugtocht op westelijke oever werd de brug opgeblazen door soldaten van het 307th Airborne Engineer Battalion. Ondanks zware Duitse aanvallen gaf G Company geen meter grond meer prijs. Geen enkele Duitse soldaat wist hier de westelijke oever te bereiken.


  De hedendaagse variant van rats, kuch en bonen. Wat wenst een soldaat nog meer?

  Met een goed gevulde maag gingen de deelnemers op weg naar Rochelinval. Hier werd om 13.15 uur een kranslegging gehouden bij het monument voor het 551st Parachute Infantry Battalion. Op 7 januari 1945 kregen de 250 resterende paratroopers van het 551st Parachute Infantry Battalion de opdracht Rochelinval te veroveren. Tijdens de aanval werd A Company gedecimeerd door verdekt opgestelde mitrailleurs van de Duitse verdedigers van het dorp. Ook de commandant van het bataljon, Colonel Wood Joerg, werd tijdens de aanval op het dorp gedood. Uiteindelijk wisten B en C Company het dorp op de Duitse verdedigers te veroveren. Het bataljon kwam met 14 officieren en 96 soldaten uit de strijd.
  Kranslegging in aanwezigheid van veteranen bij het monument voor het 551st Parachute Infantry Battalion in Rochelinval.

  Na de kranslegging bij het monument voor het 551st Parachute Infantry Battalion in Rochelinval was het in de woorden van Colonel Wood Joerg “Get off your ass!” en op weg naar Dairomont voor de laatste kranslegging van de dag. De favoriete uitdrukking van de kolonel heeft geleid tot de afkorting voor de eenheid, de "GOYA birds” of simpelweg "GOYAs". Na de aanval op Rochelinval werd de eenheid opgeheven en werden de overlevenden verdeeld over de 82nd Airborne Division. De deelnemers zwoegden ondertussen voort.


  Deelnemers door de sneeuw onderweg op de weg tussen Rochelinval en Dairomont.

  De laatste kranslegging van de dag vond plaats in Dairomont bij een ander monument voor het 551st Parachute Infantry Battalion. De actie tegen Dairomont vond voorafgaand aan de actie in Rochelinval plaats en startte op 3 januari 1945. Op 4 januari 1945 rukten de paratroopers op vanuit St. Jacques in de richting van Dairomont. Tijdens een flankerende aanval stuitte een sectie onder leiding van luitenant Durkee op een groep Duitse soldaten die een sectie onder leiding van luitenant Quinn zwaar onder vuur namen. Luitenant Durkee gaf de opdracht de bajonetten te bevestigen en de paratroopers vielen de Duitse soldaten aan. Binnen enkele minuten was de Duitse tegenstand overwonnen, 65 Duitse soldaten bleven dood achter.  Kranslegging in aanwezigheid van veteranen bij het monument voor het 551st Parachute Infantry Battalion in Dairomont.


  Gene Garren, een veteraan uit de Vietnam oorlog, maakte de mars dit jaar per Jeep mee. In het verleden liep hij met zijn krukken de mars al eens uit.

  De laatste kranslegging betekende nog niet dat de laatste loodjes voor de deelnemers achter de rug waren. Zij moesten nog door Fosse en Reharmont terug naar Basse Bodeux voor het einde van de mars, het certificaat en de beloofde warme wijn.


  Een re-enactor met een goede moraal op de weg tussen Fosse en Reharmont. Het einde komt langzaamaan in zicht.

  Met dank aan ruim 900 deelnemers en de goede organisatie was de 31e editie van “In the footsteps of the 82nd Airborne Division” een geslaagd evenement. Uw reporter heeft onderweg (te)veel foto's gemaakt die we hier helaas niet allemaal kunnen plaatsen. Twijfel niet om een reactie achter te laten of ons een email te sturen (info@stiwot.nl) wanneer u denkt dat wij u gefotografeerd hebben en u deze foto graag zou ontvangen. Anders misschien tot volgend jaar!

  Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT, met dank aan: Fred Bolle for the translation in English.
  • Gepubliceerd op: 24-02-2013 13:33:14