TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoverslag Bastogne Historic Walk 2013

Zaterdag 14 december 2013. Nadat uw reporter gisteren al via Beek en La Gleize de reis naar Bastogne maakte was het vandaag tijd voor de 36e editie van de Bastogne Historic Walk. Dit jaar wel gesterkt door een goed ontbijt vertrok uw reporter in alle vroegte naar het Centre Sportif voor de start. De wandelaars konden dit jaar kiezen uit een wandeling van 6,5 kilometer, 15,8 kilometer of 23,5 kilometer. Elke afstand had de sector van Flamierge en Mande Saint-Étienne als thema. Natuurlijk bekend als verzamelpunt van de 101st Airborne Divisie en de verdediging door het 327th Glider Infantry Regiment.

Op zoek naar de Bastogne Historic Walk 2014? Klik hier voor meer informatie over de Bastogne Historic Walk 2014

Het eerste punt waar we de wandelaars na de start konden onderscheppen was iets ten zuid-westen van Hemroulle gelegen. We waren vroeg en wekten in een kampement enkele re-enactors uit hun slaap voordat uit de mist de eerste wandelaars opdoemden. Na wat nachtvorst was het nu overigens echt aan het dooien en veranderden de onverharde wegen in modderpoelen. Even verderop werden de wandelaars opgewacht door een met bazooka’s en machinegeweren hardnekkig verdedigd roadblock.

Bij aankomst in Mande Saint-Étienne bleek het dorp net zoals in 1944 zwaar verdedigd te worden door Amerikaanse troepen.

De organisatie van de wandeling verbaasde ons door aan de route van 23,5 kilometer een extra lus door Flamierge te knopen. We denken dan ook dat de wandelaars van de lange route veel meer kilometers gemaakt hebben dan vooraf was aangegeven. Op het punt in Senonchamps waar de lange en de middellange route weer samen kwamen bewaakten Amerikaanse soldaten het kruispunt en vond druk overleg plaats over de te volgen strategie.


Vlak voor het einde van de route troffen we goed gecamoufleerde Amerikaanse troepen in de bosrand aan. Bij nader inzien sprake ze nog Nederlands ook.

Na een laatste ontmoeting onderweg was het tijd om terug te keren naar Bastogne voor de lunch.Na een volgens onszelf welverdiende tosti begaven we ons rond half twee in de middag in de richting van Clervaux. Hier zou onder de noemer “The First Hit” een re-enactment evenement plaatsvinden. Wij hadden uit het uitgebreide programma een “veldslag om de brug” gekozen maar eenmaal aangekomen in Clervaux konden wij de re-enactors niet vinden. Onverrichter zaken keerden we weer terug naar Bastogne. Misschien treffen we de re-enactors morgen wel aan in Clervaux?

In Bastogne waren we nog net op tijd voor de patriottische parade en de herdenkingen bij het Patton- en het McAuliffe monument.


Vorig jaar fotografeerden we het gooien van de noten vanaf het stadhuis als referentie aan het “Nuts” van McAuliffe al. Als gevolg van tijdgebrek besloten we dat deel van het programma dit jaar over te slaan en om in plaats hiervan een bezoek te brengen aan de Bastogne Barracks. Hier maakte het oorverdovende lawaai van de tanks en de vele uren die worden gestoken in de restauratie van de voertuigen weer indruk.


Met ongeveer 1.200 foto’s keerden we terug naar ons hotel. Uw reporter heeft onderweg dus (te)veel foto's gemaakt die we hier helaas niet allemaal kunnen plaatsen. Twijfel niet om een reactie achter te laten of ons een e-mail te sturen (info@stiwot.nl) wanneer u denkt dat wij u gefotografeerd hebben en u deze foto graag zou ontvangen.

Morgen gaan we weer op stap in de richting van Recogne en Cobru waar re-enactment zal plaatsvinden. Ook gunnen we Clervaux een tweede kans en sluiten we waarschijnlijk af in Bastogne.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 14-12-2013 22:10:19