TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Elsa moet haar verhaal kwijt

De 32-jarige Elmer den Braber schreef met Mijn vader was een NSB’er zijn debuutroman. Hij vertelt in dit boek het verhaal van Elsa Aaldering, de dochter van een NSB’er die aan het einde van haar leven haar verhaal wil doen.

“Ik heb altijd wel een fascinatie gehad voor de Tweede Wereldoorlog en voor wat er in die periode heeft plaatsgevonden. Als jongere denk je over een onderwerp als collaboratie nog heel zwart-wit. Je leert als het ware om daar met de wijsheid van nu puur negatief over te oordelen. Maar later ben ik me gaan afvragen wat mensen eigenlijk tot collaboratie bewoog. Als je je daar in gaat verdiepen ontdek je dat die NSB’ers ook kinderen hadden die niets aan de keuzes van hun ouders konden doen.”



Het is een onderwerp waar veel voorbeelden uit de praktijk van te vinden zijn. Desondanks koos Den Braber ervoor een roman te schrijven, en dus om het verhaal van een fictief karakter te vertellen. “Het verhaal begon in mijn hoofd vorm te krijgen, tot het punt dat ik tegen mezelf zei: ik moet hier iets mee gaan doen. Ik had nog nooit een boek geschreven en realiseerde me dat het veel werk zou zijn, dus ik ben eerst gaan kijken of er nog geen boeken over dit onderwerp bestonden. Er bleek wel het één en ander aan non-fictie te zijn maar nog geen roman. Dat was voor mij het laatste zetje om zelf die roman te gaan schrijven.”

Het boek draait om Elsa Aaldering, die een gevorderde leeftijd heeft bereikt en steeds vaker terugdenkt aan haar jeugd. Die jeugd, maar ook haar verdere leven, werd in sterke mate gekleurd door het feit dat haar vader Hendrik NSB’er was en in de laatste dagen van de oorlog om het leven kwam. “Zij moet gewoon haar verhaal kwijt”, zegt de schrijver over zijn hoofdpersoon. “Er zijn dingen gebeurd waar na de oorlog over gezwegen is en waarvan zij vindt dat iedereen in de familie die weten moet.” Als plaats van handeling koos de auteur voor Weesp. “Ik zocht een kleinere stad nabij Amsterdam waar de NSB een vrij grote rol heeft gespeeld. Want het feit dat ik een roman heb geschreven neemt niet weg dat er veel historische feiten in het boek zijn verwerkt, zodat de lezer het idee krijgt dat het verhaal waargebeurd zou kunnen zijn.”

In aanvulling op de roman zijn achter in het boek enkele hoofdstukken opgenomen van mensen die een verhaal zoals dat van Elsa Aaldering echt meemaakten. Daaronder zijn het relaas van Emile Ratelband en een bijdrage van Alex Dekker, auteur van ‘Mijn opa was een Duitser’. Met deze aanvulling heeft Elmer den Braber zijn boek nog wat extra diepgang willen geven.

Voorts zocht de auteur de samenwerking met War Child. “Die organisatie zet zich in voor kinderen in oorlogsgebieden. Dan gaat het niet om wie aan welke kant staat, maar om het uit de oorlog halen van kinderen. Dat sluit aan op één van de hoofdthema’s in mijn boek: dat kinderen altijd slachtoffers zijn van oorlog. War Child kan zich goed vinden in dat thema, en onze samenwerking komt er concreet op neer dat van elk verkocht exemplaar van mijn boek 1 euro naar die organisatie gaat. Zij zullen op hun beurt bijdragen aan de promotie van het boek.”

Mijn vader was een NSB’er verschijnt begin mei en kan nu al besteld worden via www.elmerdenbraber.nl. Bovendien geeft WO2Actueel.nl in samenwerking met de auteur een gesigneerd exemplaar van het boek weg. Daarvoor moet de volgende vraag correct worden beantwoord: Naar welke locatie zijn na Dolle Dinsdag veel NSB’ers gevlucht? Mail uw antwoord vóór 1 mei naar vincentkrabbendam@live.nl. Uit de juiste inzendingen wordt een winnaar geloot.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Vincent Krabbendam / @VKrabbendam (STIWOT)
  • Gepubliceerd op: 16-04-2014 11:43:14