Kamp Westerbork

Tussen 1942 en 1945 zijn door de Duitse bezetter 107.000 joodse Nederlanders en vluchtelingen weggevoerd. Hiervoor gebruikten de nazi's kamp Westerbork. Dit kamp was in 1939 als Centraal Vluchtelingenkamp voor uit Duitsland gevluchte joden in gebruik genomen.

In 1942 werd het een Durchgangslager, een tijdelijke verblijfplaats voor in Nederland levende joden. Ook Sinti en Roma en verzetstrijders werden van hieruit naar vernietigingskampen als Auschwitz en Sobibor gedeporteerd. Het leven in kamp Westerbork werd door hoop en angst bepaald. Bijna iedere week vertrok op dinsdag de trein. Goederenwagons met een vastgesteld aantal slachtoffers. Drie-en-negentig maal vertrok zo'n transport. Slechts 5.000 gedeporteerden overleefden de oorlog.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Tussen de barakken...
Hitlers Holocaust
Nederland en de Tweede Wereldoorlog
Tegen beter weten in
Ondergang
Encyclopedie van de Holocaust

30apr

Nacht van de Vluchteling mijdt Westerbork na bedreigingen

De jaarlijkse wandeltocht tijdens de Nacht van de Vluchteling begint dit jaar niet eenmalig in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Aanleiding om d...

Lees meer

18apr

'Bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork na antisemitische uitspraken'

Een Schiedammer, die wordt verdacht van het beledigen van de joodse gemeenschap, kreeg vandaag in Den Haag 120 uur werkstraf, waarvan 60 voorwaardelijk tegen zich geŽist. Een bijzondere toevoeging is dat hij een bezoek moet brengen aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Lees meer

Lees meer (2)