Tussen 1942 en 1945 zijn door de Duitse bezetter 107.000 joodse Nederlanders en vluchtelingen weggevoerd. Hiervoor gebruikten de nazi's kamp Westerbork. Dit kamp was in 1939 als Centraal Vluchtelingenkamp voor uit Duitsland gevluchte joden in gebruik genomen.

In 1942 werd het een Durchgangslager, een tijdelijke verblijfplaats voor in Nederland levende joden. Ook Sinti en Roma en verzetstrijders werden van hieruit naar vernietigingskampen als Auschwitz en Sobibor gedeporteerd. Het leven in kamp Westerbork werd door hoop en angst bepaald. Bijna iedere week vertrok op dinsdag de trein. Goederenwagons met een vastgesteld aantal slachtoffers. Drie-en-negentig maal vertrok zo'n transport. Slechts 5.000 gedeporteerden overleefden de oorlog.

Foto 1: De uitkijkpost bij de woonbarakken
Foto 2: De woning van de Kampcommandant Albert Konrad Gemmeker, 1942/1945.
Foto 3: Woonbarakken
Foto 4: Barak 56, in 1942 gebouwd als woonbarak, werkbarak en opslagplaats
Foto 5: Strafbarakken met dubbele prikkeldraadversperring.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Ondergang
Encyclopedie van de Holocaust
Tegen beter weten in
Nederland en de Tweede Wereldoorlog
Tussen de barakken...
Hitlers Holocaust

30okt

Historische film over kamp Westerbork opgenomen op Unesco-lijst

De historische film over het dagelijks leven in doorgangskamp Westerbork is opgenomen op de UNESCO-lijst voor documentair erfgoed, het UNESCO Memory of the World Register.

Lees meer

okt2016

Sponsorwandeling van Leek naar Westerbork

LEEK Ė De Historische Kring Gemeente Leek houdt van 24 t/m 28 oktober een sponsorwandeling van Leek naar Westerbork ter nagedachtenis van de 61 joodse inwoners van Leek die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht in de Duitse vernietigingskampen. Doel is het inzamelen van geld voor het maken van een historisch wandelboek.

Lees meer

Lees meer (1)