Fotoverslag Bastogne Historic Walk 2014

Net als in 2012 en 2013 was uw reporter ook in 2014 weer aanwezig bij de Bastogne Historic Walk. Voor het weekend was 10 graden en droog weer voorspeld... Helaas blijken voorspellingen niet altijd uit te komen want toen om 06:00 uur de wekker ging bleek het regenachtig te zijn in de Ardennen. De regen ging al snel over in sneeuw en de temperatuur daalde naar de nul graden. Het zorgde voor mooie plaatjes en koude handen. De dag begon bij de start van de Bastogne Historical Walk. Al vroeg gingen de eerste wandelaars op pad en uw reporter volgde met de auto een deel van de route die de wandelaars ook zouden afleggen.


Op de route van de Bastogne Historic walk kwam uw reporter helaas geen static displays van re-enacters tegen. Met de auto waren niet alle paden begaanbaar dus misschien zaten zij dieper in het bos verstopt. Al snel werd besloten een parkeerplek in Bastogne te zoeken. Daar zouden vanmiddag de herdenkingen zijn en met dank aan de komst van de koning ook erg veel wegafzettingen. Na een goede plek in het centrum te hebben gevonden was de eerstvolgende stop de Bastogne Barracks. Hier waren natuurlijk weer rijdende voertuigen, waaronder tanks, te zien. Daarnaast was er een militariamarkt en maakt ook het museum zelf steeds meer indruk.Onderweg naar de boekenmarkt in het Sťminaire kwam uw reporter re-enactors in overvloed tegen. Dit zorgde voor geslaagde close-ups.

Na een warme chocolademelk en een tosti op het bekende adres was het tijd voor de patriottistische parade door de hoofdstraat en de herdenkingen bij het Patton en McAuliffe monument.


Na de herdenkingen zou het gooien van de noten vanaf het balkon van het stadhuis plaatsvinden. Uw reporter besloot dit onderdeel van het programma echter over te slaan en af te reizen naar Chateau Rolley. Een plaatje in de sneeuw.
Op de binnenplaats en in de oude stallen verzamelden zich re-enactors rondom een authentiek ingerichte verbandplaats. Wapens bleven natuurlijk buiten staan...Hierna was het tijd voor de jaarlijkse speurtocht naar Nederlandse re-enactors. De besneeuwde wegen werden hiervoor weer opgezocht.Onderweg naar de vermoedelijke locatie van Nederlandse re-enactors werd Recogne aangedaan om daar de opbouw voor de slag van morgen alvast te aanschouwen. Uw reporter hoopt er morgen heen te kunnen, al hangt dat erg van de drukte en het weer af.

Ook de Duitse begraafplaats te Recogne kon met deze weersomstandigheden niet overgeslagen worden.
De tip voor de locatie van de Nederlandse re-enactors was goed, alleen het tijdstip niet zo. Om 16:00 uur waren in Bois Jacques enkel de kwartiermakers te vinden. De rest van de groep liep nog ergens in het bos rond, maar was helaas niet te achterhalen. Zo sloot uw reporter de dag af.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 13-12-2014 20:34:13