TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Franse Paratroepen

Monument ter herdenking van Operatie Amherst, de dropping van para's van het 2de en 3de reg. SAS op 7 april 1945. Bedoeling van de operatie was de weg vrij te maken voor de Canadese troepen die vanuit het zuiden oprukten en o.a. op 12 april Kamp Westerbork en op 13 april Assen hebben bevrijd.

Tekst op het Monument:

Operatie "Amherst"
"Du ciel la libertť"

Dit monument werd in 1985 opgericht, ter nagedachtenis aan de 33 gesneuvelde Franse SAS-parachutisten die tijdens "AMHERST" (7-14 april 1945) hun leven gaven voor onze bevrijding. Tijdens deze operatie landden ruim 700 para's op 47 verschillende locaties, die hoofdzakelijk in Drenthe lagen. In felle gevechten met de Duitsers hebben zij de weg voorbereid voor het Canadees-Poolse offensief, dat enkele dagen later volgde.

Laten wij hun dappere daden nooit vergeten!
Souvenons-nous!

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Arnold Palthe & Gerrit Hazenberg
  • Foto's: Nico Nienhuis

Gerelateerde boeken

Operatie Amherst

52.994543, 6.537336

'Met nieuwe informatie houden we de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend'

mrt2018

'Met nieuwe informatie houden we de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend'

Nog steeds komt met regelmaat nieuwe informatie naar boven over de Tweede Wereldoorlog. Operatie Amherst leidde de bevrijding van Drenthe in met de dropping van zo'n zevenhonderd Franse parachutisten. Maar daar zaten ook Nederlanders bij.

Lees meer

Herdenking Operatie Amherst 2015

apr2015

Herdenking Operatie Amherst 2015

Vrijdagmiddag 10 april 2015 vond bij het Amherst monument aan de Vaart Zuidzijde te Assen een herdenking plaats. De 33 Franse SAS-parachutisten, die tijdens Operatie Amherst hun leven gaven voor onze bevrijding werden herdacht, maar ook werd een diepe dank betuigd aan de ruim 700 Franse Amherst parachutisten, die geroemd werden om hun moed en doorzettingsvermogen gedurende de moeilijke omstandigheden van de operatie.

Lees meer

Lees meer (32)