TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Werkman-Poort Kamp Westerbork

Voor de ingang van Kamp Westerbork staat het monument de Werkman-Poort.
Het monument is gemaakt door de kunstenaar Renť de Boer. Hij maakte tussen 1995 en 1998 dit monument als een eerbetoon aan de drukker en beeldend kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman uit Groningen.

Hendrik Nicolaas Werkman werd op 10 april 1945 door de naziís bij Bakkeveen vermoord.
Het Monument is vier meter hoog, de beeldhouwer Renť de Boer werd geÔnspireerd door een druksel van Werkman zelf. Deze meerkleurendruk maakte Hendrik Nicolaas Werkman tijdens de Tweede Wereldoorlog in april-mei 1942 in opdracht van de half-ondergrondse uitgeverij De Blauwe Schuit bij een sonnet van Martinus Nijhoff met als titel "Bij het graf van den Nederlandschen onbekenden Soldaat".

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Louise Vos
Alijda Jacobs bevrijdde acht gevangenen uit Westerbork

28mei

Alijda Jacobs bevrijdde acht gevangenen uit Westerbork

Alijda Jacobs (1917-2005) is rond de twintig als de oorlog uitbreekt. Ze is verliefd op Simon Bachrach, een joodse jongen uit de Atjehstraat in Arnhem. Alijda woont bij haar ouders op de Alexanderstraat en werkt als dienstmeisje bij de familie Mogendorff in de Frombergdwarsstraat. Als niet-joodse kan ze daar op den duur niet langer in dienst blijven. Ze gaat zich met gevaar voor eigen leven inzetten voor Joodse onderduikers, onder wie haar verloofde Simon en diens familie.

Lees meer

Redacteur van FOK! wandelt Westerborkpad

2aug

Redacteur van FOK! wandelt Westerborkpad

Vanaf februari 2020 tot en met heden loopt FOK!-redacteur Monique Verlind in 30 etappes het Westerborkpad. Voor de nieuwssite en online gemeenschap doet ze verslag van elke etappe met veel foto's en interessante wetenswaardigheden. Op deze pagina begint haar verslaggeving. Onderaan de pagina staan links naar alle reportages.

Lees meer