Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

WO2 resten "De Manteling"

De WO2 resten zijn te vinden in het natuurgebied ‘De Manteling’ bij Kasteel Westhove.

Kasteel Westhove was een geliefd doelwit voor bombardementen van de geallieerden, omdat het een belangrijke telefoonschakel was tussen de bunkers en de Commandobunker in ‘park Toorenvliedt’ te Middelburg. De telefoonlijnen liepen via de kleinere kabelbunkertjes waarvan er nog enkele bewaard zijn gebleven op Walcheren. Op foto 4 zijn nog enkele geleiders te zien, hoog in één van de bomen aan het begin van een wandelroute in ‘De Manteling’ bij Kasteel Westhove. Het kasteel was ook een doelwit om te bombarderen omdat er een munitiedepot aanwezig was. Vanuit o.a. dit depot werden de batterijen per treintje voorzien van hun munitievoorraad. In het bos ligt een stuk beton waarin nog wat van de rails te herkennen is. De spoorlijn liep langs de kust voor de bouw van de bunkers en hun bevoorrading.

Het pad vanaf Oranjezon in Oostkapelle tot aan Westkapelle wat door de duinen loopt is verhard met puin van bunkers. De weg langs Kasteel Westhove is van beton en door de bezetter aangelegd. Het voormalige zeehospitium Zonneveld te Oostkapelle was in gebruik door de bezetter als Lazaret, na de landingen van de geallieerden diende het als noodhospitaal.

Foto 1: Laat de resten van een bunkertje zien.
Foto 2: Één van de vier fundamentstukken van een radartoren, een onderdeel van het belangrijke steunpunt met de codenaam "Hamster"
Foto 3: Bunkerresten die wat verder in het bos liggen.
Foto 4: Porseleinen isolatoren voor de telefoonlijnen hoog in een boomstam.
Foto 5: In de duinen richting Oostkapelle is deze garage te vinden en vrij te bezichtigen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Mia van den Berg
  • Foto's: Chris van Beem (1) & Mia van den Berg (2,3,4,5)