TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nederlandse Oorlogsgraven Algemene begraafplaats Elst

Op de Algemene Begraafplaats te Elst, gemeente Overbetuwe, zijn twee oorlogsgraven van:

• Hendrik van der Horst. Vrijwillig soldaat bij het Vrijwillig Landstormkorps Luchtwachtdienst en tevens koster Nederlands Hervormde Kerk in Elst. Van der Horst is op 17 september 1944 doodgeschoten toen hij vanaf de torentrans de landing van de 1e Airbornedivisie gadesloeg, die bij het geallieerde offensief Market Garden werd ingezet.

• Gijsbertus de Koning. Lid van het verzet. In de nacht van 13 op 14 september 1944 werd een deel van de spoorlijn Arnhem-Nijmegen door het verzet opgeblazen. In de ochtend van de 14 september 1944 kwam een eenheid van de Duitse Sicherheitsdienst in Elst aan. Deze eenheid had een lijst met namen van 12 mensen. Er werden 6 mensen van huis gehaald en samengebracht in Het Centrum. Door de Duitsers werden enige vragen gesteld en daarna werd aan deze zes mensen medegedeeld dat zij standrechtelijk ter dood veroordeeld waren. Drie mensen, waaronder Gijsbertus de Koning, werden meegenomen naar buiten en daar dood geschoten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Dick de Bruijne & Arjan Vrieze
  • Foto's: Arjan Vrieze (1), Dick de Bruijne (2, 3, 4, 5)

Gerelateerde boeken