Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Informatiecentrum: De Polen van Driel

Geschiedenis
Het informatiecentrum is een initiatief van de Stichting Driel-Polen. Een stichting die zich sinds 1946 inzet voor de nagedachtenis aan de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade tijdens de Slag om Arnhem.

Na de rehabilitatie van de Poolse parachutisten is de interesse in het verhaal van de Polen van Driel sterk gegroeid. Uit deze interesse ontstond ongeveer 2 jaar geleden het plan voor de inrichting van een informatiecentrum. Onder meer vanuit Polen ontstond er een steeds sterkere behoefte meer kennis te nemen van de vaderlandse geschiedenis. In Driel zelf bleek er ook behoefte te zijn aan een plek waarin een deel van de omgevingsgeschiedenis aan bod komt. Ook speelt dit informatiecentrum in op het toenemend slagveldtoerisme in de regio.

Bijzonderheden
De gevechten in september 1944 hebben diepe sporen getrokken in de Drielse gemeenschap. Sindsdien is er een hechte band ontstaan tussen de Poolse parachutisten en de Drielse bevolking. Een band die tot op de dag van vandaag wordt onderhouden. De jaarlijkse herdenking op het Polenplein is hier het bekendste voorbeeld van.

De inzet van de Poolse parachutisten bleek van grote waarde te zijn. Al snel na de landing van de Poolse parachutisten op 21 september hebben ze Duitse aanvallen weerstaan. De evacuatie van de restanten van de 1ste Britse Luchtlandingsdivisie bij Oosterbeek naar de zuidzijde van de Neder-Rijn zou niet mogelijk zijn geweest als het de Polen niet was gelukt hun posities in Driel te handhaven.

Waarom bezoeken?
Het informatiecentrum vertelt het verhaal van de Poolse parachutisten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gaat niet alleen in op haar inzet tijdens Operatie Market Garden, maar vertelt ook over de totstandkoming van de eenheid in de jaren ervoor. Ook de dramatische nasleep en de verwijten van enkele hoge Britse bevelhebbers over de Poolse inzet tijdens deze militaire operatie wordt toegelicht. Uiteindelijk volgde de rehabilitatie, hetgeen ook ruim aan bod komt.

Aan de hand van verschillende themaís -aangevuld met persoonlijke verhalen- wordt een chronologisch beeld gegeven van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade. Bekijk ook de luchtfoto van Driel en omgeving, waarin een gedetailleerd beeld wordt gegeven van de verschillende locaties die een rol hebben gespeeld tijdens de gevechten in en rond het dorp. Ook voor mensen die al meer kennis hebben genomen van de gevechten in Driel biedt dit informatiecentrum genoeg diepgang om hun kennis aan te vullen. Een bezoek is daarmee een uitstekende aanvulling op een bezoek aan het Airborne Museum 'Hartenstein'.

Locatie
Het informatiecentrum bevindt zich middenin het dorp. Het is daarom een prima plek van waaruit verschillende monumenten en bezienswaardigheden in Driel kunnen worden bezocht. Tegenover de Katholieke kerk bevinden zich het in 1961 onthulde Polen Monument en het Sosabowski Memorial Appeal dat in 2006 is aangeboden door de Britse kameraden uit 1944. Even verderop, bij de Protestantse kerk vindt u het Oorlogsgraf van het Gemenebest Driel. Wilt u uw bezoek vervolgen tot buiten de dorpskern, dan is het bezoek aan het Monument The Hampshire Regiment Driel en het Monument Royal Engineers en Royal Canadian Engineers Driel op de Drielse Rijndijk een bezoek zeker waard.

De toekomst
Op dit moment zijn er plannen om in de toekomst een wandeling uit te zetten. Deze wandeling voert langs plekken die een rol hebben gespeeld tijdens de gevechten in september 1944. Om welke locaties het precies gaat en hoe dit er precies komt uit te zien, wordt de komende tijd verder uitgewerkt.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jeroen Niels, STIWOT (02-10-2014)
  • Foto's: Arjan Vrieze (1, 2, 3, 4), Jeroen Koppes (5)

Gerelateerde boeken

51.961652, 5.81447

Poolse parachutist die in 1944 landde in Driel laat voetbalclub geld na, club roept prijs in het

mrt2021

Poolse parachutist die in 1944 landde in Driel laat voetbalclub geld na, club roept prijs in het

DRIEL - RKSV Driel is een prachtige prijs rijker. De voetbalclub gaat jaarlijks een wisselbokaal uitreiken aan een jeugdlid met een bijzondere verdienste; de prijs gaat de naam van de Poolse oorlogsveteraan Konstanty Staszkiewicz dragen.

Lees meer

Lezingen onderwaterzetting 1944 - 1945

mei2018

Lezingen onderwaterzetting 1944 - 1945

Deze maand verzorgt Ferdinand van Hemmen, auteur van het boek ĎOoievaar brengt zondvloedí, op twee plaatsen een lezing over de onderwaterzetting van de Betuwe, de Ooijpolder en de Duitse DŁffelward tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 22 mei is er een lezing in de Wasserburg in Rindern bij Kleve (adres: Wasserburgallee 120). Op 28 mei is er een lezing in het Informatiecentrum Polen van Driel in de Katholieke Kerk Maria Geboorte in Driel (adres: Kerkstraat 25). Beide lezingen beginnen om 20.00 uur. De toegang is vrij.

Lees meer

Lees meer (4)