TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Woning van Verzet Noord Drenthe

Kloosterstraat 9 is de ouderlijke woning van Jan en Marie Bulthuis, die beide deelnamen aan de overval op het nabijgelegen Huis van Bewaring. Op 11 december 1944 werd door de knokploeg Noord Drenthe een groep verzetsmensen bevrijd.

In de periode voorafgaand aan de overval vonden er vanuit deze woning voorbereidingen plaats. Ook werd er vergaderd.

Op 10 december 1944 verzamelden zes mannen, die de overval gingen uitvoeren, zich in de woning om de laatste keer hun plan door te nemen. Vader Bulthuis las het verhaal van Gideon voor uit de bijbel. Er werd gebeden en ze schreven afscheidsbrieven, voor het geval de overval fout zou aflopen. Daarna gingen ze rusten.

Op 11 december 1944 om half zes 's ochtends wekte moeder Bulthuis iedereen voor het ontbijt. Marie ging observeren bij het Huis van Bewaring en kwam terug toen zij had gezien dat Duitse bewakers waren weggegaan. Hierop gingen de zes mannen op pad en wisten zonder een schot te lossen hun doel te bereiken, zoals beschreven in dit verhaal over de overval.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)