TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Provinciaal Gedenkteken Drenthe Assen

Dit gedenkteken is op 21 juni 1951 opgericht ter nagedachtenis aan alle Drentenaren die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Op het Monument staat de tekst: 1940 - 1945 / PROV. DRENTHE

Het vrouwenfiguur houdt een erepalm vast als bewijs van achting en erkenning. Daarnaast is een palmtak een klassiek symbool voor de overwinning. Zij houdt de erepalm in de richting van het voormalige Huis van Bewaring, waar veel verzetsmensen in de Tweede Wereldoorlog gevangen werden gehouden.

Tijdens de dodenherdenking op 4 mei eindigt de stille tocht bij dit monument, alwaar een minuut stilte in acht wordt genomen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Gerrit Hazenberg
  • Foto's: Gerrit Hazenberg (1, 2), Nico Nienhuis (3, 4, 5)
  • Drenthe in Beeld
  • Drenthe kunstbreed in beeld
Opnieuw onderscheiding voor educatief programma van Drents Archief

6jul

Opnieuw onderscheiding voor educatief programma van Drents Archief

Het educatieve programma 'Het Oorlogsdagboek van Drenthe' van het Drents Archief heeft opnieuw een onderscheiding gekregen. Dit keer gaat het om een Comenius EduMedia-medaille. Die wordt elk jaar uitgereikt door het Duitse Genootschap voor Pedagogiek en Informatie aan vooruitstrevende Europese multimediale onderwijsproducten.

Lees meer