TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Helmond punt 2

Veestraatbrug
Op 1 juli 1825 komt het Helmondse gedeelte van de Zuid-Willemsvaart gereed. Op het einde van de belangrijke doorgangsweg Veestraat/Steenweg wordt een ophaalbrug geplaatst. De oorspronkelijke Veestraatbrug wordt in 1923 gemoderniseerd en verbreed.

Om de opmars van het Duitse leger op 10 mei 1940 te bemoeilijken laat het Nederlandse leger alle bruggen over de Zuid-Willemsvaart opblazen. Na de inval van de Duitsers wordt er tijdelijk een schipbrug aangelegd bestaande uit drie schepen in het kanaal.

Op 22 september 1944 vliegt de herstelde Veestraatbrug opnieuw de lucht in, nu door toedoen van het Duitse leger. Het westelijk en oostelijk deel van Helmond raakt door oorlogshandelingen van elkaar gescheiden en de militaire scheidingslijn is de Zuid Wilemsvaart. Er wordt over en weer gevochten en de inwoners van Helmond zoeken hun toevlucht tot de schuilkelders. Toch zijn er doden en gewonden in de stad te betreuren.

Het Britse 2e leger nadert Helmond via Someren en Asten en komt op 25 september 1944 omstreeks 11.00 uur vanuit Deurne via de oostelijke gelegen Molenstraat de stad binnen. Na de bevrijding van de stad wordt tijdelijk een baileybrug aangelegd. In 1947 wordt de Veestraatbrug officieel weer in gebruik genomen. Het gedeelte van het kanaal, waarover de Veestraatbrug ligt, heeft sinds 1993 geen officiŽle functie meer voor de scheepvaart.

Algemeen
De fietsroute in Helmond is een samenwerking tussen Death Valley De Peel van het Museum Klok & Peel, Heemkundekring Helmont, Stichting Helmond 25 september 1944 en TracesOfWar.nl. De route bestaat uit een aantal punten, niet allemaal zijn ze voorzien van een bordje.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Jeroen Koppes (1, 2), Death Valley De Peel (3)

Gerelateerde boeken

My War Diary

28mrt

"Nieuwe" foto van de Veestraatbrug in Helmond

Al een aantal jaren doe ik onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog in Helmond. Je bent dan altijd op zoek naar nieuw materiaal dat nog niet bekend is in de Helmondse geschiedschrijving. Dit kan van alles zijn; dagboeken, brieven of foto's.

Lees meer

Fietsen door de Peel: Route 6 - Oorlog in Helmond

25jul

Fietsen door de Peel: Route 6 - Oorlog in Helmond

Perry Vermeulen fietst deze zomer door De Peel. Langs alle oorlogspunten in de regio. Hij maakt daar onder andere gebruik van de fietsroutes van Death Valley de Peel. Deze week deed hij Helmond aan. Samen met europarlementariŽr Mohammed Chahim reed hij om en door de stad. Het verslag is op Perry's website te lezen.

Lees meer