TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Helmond punt 13

Dorpsstraat 106, woonhuis verzetsheld Maurits Hertzberger
Tijdens de Tweede Wereldoorlog woont de Joodse Maurits Hertzberger met zijn katholieke vrouw en kinderen aan de Dorpsstraat 106 in Stiphout.

Maurits Hertzberger wordt geboren in Eindhoven op 6 augustus 1907 als zesde kind van textielkoopman Nathan Hertzberger (1869) en zijn vrouw Carolien van Boelen (1874). Op 18 mei 1934 trouwt Maurits Hertzberger met de Helmondse Jet van Dijk. Zij gaan in Stiphout wonen aan de Helmondseweg 179d, nu Dorpsstraat 106. Maurits Hertzberger heeft een manufacturenhandel aan huis. Vanwege zijn vele contacten kent hij veel adressen in de Peel en weet hij wie betrouwbaar is.

Na de inval van de Duitsers op 10 mei 1940 dringt Maurits er bij zijn moeder, broer Sally en zus Rosina op aan om onder te duiken, maar zij zien het gevaar niet en blijven liever in Eindhoven, waar zij in 1942 worden opgepakt en gedeporteerd. Langzaam rolt Maurits het verzet in. Het huis aan de Dorpsstraat 106 fungeert als doorgangshuis voor Joodse onderduikers, vooral kinderen, op weg naar onderduikadressen in de Peel.

In 1943 neemt het gezin Hertzberger de Joodse vierjarige kleuter Lex Kater op in hun gezin. Lex Kater is een van de vele kinderen, die door Maurits Hertzberger worden gered van de dood.

Maurits Hertzberger overlijdt na een bewogen leven op 19 februari 1982 in Stiphout.

Dorpsstraat 103
De inslag is het gevolg van oorlogshandelingen tussen de strijdende partijen. Op vrijdag 22 september 1944 vroeg in de ochtend rukken onderdelen van 11th Armoured Division op vanuit Gerwen. Het 8th Battalion, The Rifle Brigade kamt het bosrijke gebied uit.Gerwen en Stiphout zijn in de middag van vrijdag 22 september 1944 bevrijd.

Algemeen
De fietsroute in Helmond is een samenwerking tussen Death Valley De Peel van het Museum Klok & Peel, Heemkundekring Helmont, Stichting Helmond 25 september 1944 en TracesOfWar.nl. De route bestaat uit een aantal punten, niet allemaal zijn ze voorzien van een bordje.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Jeroen Koppes (1, 2), Death Valley De Peel (3)