TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Helmond punt 17

Duitse woningen Houtse Paralleweg 102 -111
Dit complex van 10 woonhuizen is naar een ontwerp van het Duitse ontwerpbureau SchŁtz en Bangert uit Dusseldorf. Opdrachtgever is het uit Duitsland afkomstige textielbedrijf NV Helmat, die in 1919 in Helmond van start gaat. Men wil voor het Duitsland afkomstige gekwalificeerde personeel Duits uitziende behuizing aanbieden.

Opdrachtgever NV Helmat gaat echter begin 1921 failliet. De woningen zijn na het faillisement van NV Helmat nog niet voltooid. Zij worden onder toezicht van de Lotichius bank afgebouwd en verhuurd.

Markante bewoners van de Duitse huizen zijn Georg (Fritz) Potzler, zijn vrouw Charlotte Vorlšufer en hun dochter Ilse. De Duitse familie Potzler betrekt in 1932 het huis aan de Zuidelijke Parallelweg 22 (nu Houtse Parallelweg 110). Potzler is directeur van het klein metaalbedrijf Metallo en is een overtuigd aanhanger van het nationaal-socialisme. Rond 24 mei 1940 zou Reichskommissar Arthur Seys Inquart te gast zijn geweest in huize Potzler in Helmond.

Spion of geen spion?
We weten van hem dat hij in de oorlog een lijstje bijhield van Helmonders, die niet Duitsgezind waren. Ook zijn er in zijn fotoalbum fotoís aangetoffen van de Zuid-Willemsvaart met berekeningen om na vernietiging van de bruggen een alternatieve oversteek te maken. Het is niet bekend wanneer familie Potzler Helmond heeft verlaten.

Joseph Rosenberg woont met zijn gezin aan de Zuidelijke Parallelweg 21 (nu Houtse Parallelweg 111). Hij is afkomstig uit Berlijn en staat in 1929 in Helmond als Joods geregistreerd. Na zijn huwelijk met de Nederlandse Hervormde Petronella Kuiken is hij enigszins beschermd voor deportatie. Toch duikt hij in 1943 onder en overleeft de Tweede Wereldoorlog.

Algemeen
De fietsroute in Helmond is een samenwerking tussen Death Valley De Peel van het Museum Klok & Peel, Heemkundekring Helmont, Stichting Helmond 25 september 1944 en TracesOfWar.nl. De route bestaat uit een aantal punten, niet allemaal zijn ze voorzien van een bordje.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Jeroen Koppes (1, 2), Death Valley De Peel (3)

Gerelateerde boeken