TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Geldrop-Mierlo punt 14

Henri van der Putt en Jan Heurkens en Vrijheidsbeeld Geldrop.

Henri van der Putt, burgemeester in Geldrop van 1 juni 1939 tot 6 juli 1944, nam deel aan verzetswerk door joden aan een onderduikadres te helpen. Daarnaast leidde hij een verzetsgroep van burgemeesters met de naam 'Geldrop'. Tot deze groep behoorden de burgemeesters van Geldrop, Heeze, Leende, Bergeijk, Maarheeze, Budel, Someren, Asten en Veldhoven. Op 6 juli 1944 werden zeven van hen opgeroepen voor een vergadering. Ze werden gearresteerd en overgebracht naar kamp Vught en vervolgens naar het concentratiekamp Sachsenhausen en Bergen-Belsen. Slechts één overleefde de oorlog. Het is onzeker of Henri van der Putt in het concentratiekamp omkwam of wellicht enige tijd later in de Russische zone. Jan Heurkens was gemeentesecretaris en werkte ook in het verzet. Samen met burgemeester Henri van der Putt hielp hij de Geheime Dienst Nederland. Na de overval op de bevolkingsregisters in het gemeentehuis van Mierlo en het distributiekantoor te Geldrop dook Heurkens onder. Zodra hij durfde, kwam hij weer naar huis. Een week daarop, op 27 mei, werd hij gearresteerd, naar Haaren gebracht en vandaar naar concentratiekamp Vught. Daar werd hij bij de overige arrestanten van de overval op het distributiekantoor gevoegd en op 9 augustus geëxecuteerd.

Vrijheidsbeeld Geldrop
Op het plein voor de oude Burgemeesterswoning staat het vrijheidsbeeld van Willy Sleegers-van der Putt. Deze kunstenares is een dochter van burgemeester Henri van der Putt. Het Vrijheidsbeeld is uitgevoerd in brons. Een knielende mannenfiguur heft zijn rechterarm in de lucht, terwijl op zijn hand een vredesduif zit. Het beeld is geplaats op een vierkant voetstuk. Het gedenkteken is 1 meter 80 hoog, 70 centimeter breed en 70 centimeter diep. In het voetstuk staan de jaartallen '1940-1945' gebeiteld. Het beeld symboliseert de bevrijding: 'de gebonden figuur die mede door middel van zijn hand de vrede (uitgebeeld door de duif) nieuw leven geeft'. Sinds Noach een duif liet uitvliegen om te verkennen of de wereld, na de grote vloed, weer bewoonbaar was, is de duif een symbool geworden voor goede tijdingen. Met goede tijdingen wordt dan meestal het begin van de vrede bedoeld. Het beeld is op 5 mei 1965 onthuld.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Jeroen Koppes

51.422914, 5.561107

Hoge Israëlische onderscheiding voor verzetshelden Jan en Bets Heurkens

mei2022

Hoge Israëlische onderscheiding voor verzetshelden Jan en Bets Heurkens

Jan en Bets Heurkens uit Geldrop krijgen postuum de Yad Vashem toegekend door Israël. Deze hoge Joodse onderscheiding verdienen ze voor hun helpende hand aan Joodse kinderen in de Tweede Wereldoorlog. Jan is vanwege zijn verzetswerk in 1944 geëxecuteerd in Kamp Vught.

Lees meer