TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Gefusilleerden Eerste Wereldoorlog Hasselt

Dit is de gedenkplaat voor de tien Belgische leden van een spionagenetwerk dat op één dag door een vuurpeloton werd geëxecuteerd, namelijk 16 december 1916.

Ze maakten allemaal deel uit van wat bekend stond als het Service Bordeaux- of Frankignoul-netwerk, genoemd naar de Belgische agent gevestigd in Maastricht, gerund door kapitein Richard Tinsley die stationschef was van het Britse geheime servicebureau in Rotterdam. Hij was de manager van het Uranium Steamship Company-kantoor van de stad, dat zowel dekking bood als de lokale kennis die nodig was om een ​​spionagenetwerk te exploiteren vanuit neutraal Nederland in Oost-België en Noordoost-Frankrijk, met Britse, Nederlandse en Russen en Belgische staatsburgers.

Het primaire type intelligence kwam in de vorm van trainspotting, met details over de bewegingen van troepen en materieel langs de spoorwegnetten. Deze informatie moest worden doorgegeven over de Belgische grens met Nederland, wat problematischer werd toen de schrikdraad of de 'draad des doods' werd doorgegeven. "werd in het voorjaar van 1915 door de Duitsers aangelegd.

Het relevante Belgische netwerk dat resulteerde in de executies in Hasselt werd voor het eerst gevormd door Joseph Jacques in maart 1915 nadat de soldaat van het 4e Linieregiment aan het begin van de oorlog rond Luik gewond raakte. Hij vlucht uit het Luikse ziekenhuis en steekt de Nederlandse grens over en ontmoet en wordt gerekruteerd door Arthur Frankignoul.

Met behulp van apparaten als codes, geheime compartimenten, onzichtbare inkt en verschillende koeriers was het netwerk aanvankelijk succesvol, maar te veel in het netwerk kenden elkaar en een geheim compartiment van de stoomtram naar Maastricht werd bekend bij de Duitse geheime politie.

De tien.

Alles verliep goed tot 3 juli 1916 Leon Desmottes wordt gearresteerd in Luik. Hij was het hoofd van de groep op het moment van zijn arrestatie en nam het stokje over van Jacques in februari 1916, ongetwijfeld omdat hij Jacques's sergeant-majoor was in zijn eenheid. Geboren op 26 februari 1876 in Chapelle-a-Wattines, doet hij de boekhouding van de afdelingen, organiseert observatieposten en koeriers, en geeft ook details over de activiteiten in de plaatselijke Luikse vestingwerken. Hij wordt naar de Hasseltse gevangenis gebracht, de plaats waar alle verdachte spionnen in dit deel van België terecht zijn gekomen, en waar hij uiteindelijk op zijn spoor wacht. Zijn laatste rustplaats is de begraafplaats Robermont, Luik.

De volgende die worden gearresteerd zijn Auguste Javaux en Michel Duchamps op 29 juli 1916.
Javaux werd geboren in Luik op 19 juni 1865. Als goed bereisde en beschaafde man organiseert hij observatieposten langs spoorlijnen en gebruikt zijn vermomming als verkoper van religieuze gewaden om documenten naar Nederland te smokkelen. Gemeenschappelijk voor veel leden van de groep, familieleden zouden ook deelnemen aan de spionage. Hij wordt in zijn rol als sectieleider bijgestaan ​​door zijn vrouw Anna, zus Celine, zoon Pierre en dochter Helene, die het overneemt als groepsleider wanneer Desmottes is gearresteerd op 3 juli. Allen worden opgesloten en later zal Helene sterven terwijl ze aan dwangarbeid vastzit. Een andere betrapt in het huis van Javaux toen de politie-inval plaatsvond, was Laure Chevry die met de tien werd vereeuwigd toen ze werd opgenomen als de vrouwen in de illustratie in het Franse Petit Journal Sunday Supplement van 21 januari 1917 van 11 neergeschoten door een Duits vuurpeloton. Hoewel ze koerier was, werd haar veroordeling omgezet in een levenslange dwangarbeid op basis van het idee dat ze alleen bij toeval op het adres was. Helaas werd ze door haar opsluiting ziek en stierf ze kort na de oorlog.

Michel Duchamps uit Boncelles werd geboren op 6 september 1887. Hij werkt als koerier voor de groep, waartoe ook zijn broer Leopold behoort. Beiden werden gearresteerd, maar zijn broer krijgt een straf van dwangarbeid.

Op 31 juli werd Auguste Cosse gearresteerd. Geboren op 7 maart 1876 in het dorp Dorinne, wordt hij chef-bewaker van de Belgische spoorwegen. Hier en vanuit zijn huis met zijn vrouw Zoe in Saint-Servais, Namen, kan hij logt twee keer per week treinschema's en geeft de informatie door totdat hij en zijn vrouw worden gepakt. net als alle anderen worden ze naar de Hasseltse gevangenis gebracht en terwijl Auguste tegenover het vuurpeloton stond, wordt Zoe voor een jaar naar het interneringskamp Holzminden gestuurd. wordt ook herdacht op de begraafplaats Saint-Servais, Namen, op een gedenkteken voor de opname van de burgerheld van de stad voor hun thuisland.

De volgende dag worden op 1 augustus drie van de geëxecuteerden gearresteerd.
Edmond Honore, geboren in Beaumont, in de Belgische provincie Henegouwen op 14 april 1874, wordt hoofdwacht van het station van Charleroi en wordt in maart 1915 gerecruteerd door Fernand Rikir, een belangrijke speler in de ring. zijn vrouw Anais, zoon Albert en dochter Sylva om treinbewegingen te observeren en te rapporteren. Zijn vrouw was op 19 maart 1916 al aan een slechte gezondheid bezweken na het verlies van een been bij een ongeval voor de oorlog. Als de drie overgebleven actieve familieleden worden opgepakt en later naar Hasselt worden overgebracht, krijgen Edmonds twee kinderen 10 jaar dwangarbeid.

Arnold De Munck werd geboren op 25 april 1877 in Gent, wordt chef-bewaker van de spoorwegen en woont in Angleur, Luik, waar hij wordt gerekruteerd door Jacques. Bijgestaan ​​door zijn vrouw Caroline observeert en registreert hij treinbewegingen. Na zijn gevangenneming krijgt zijn vrouw een levenslange gevangenisstraf van zwaar, en hij het vuurpeloton.

Jan Segers werd geboren op 10 maart 1889 in Kinrooi, gaat in Rekem wonen en werkt als tramgids. Als onderdeel van het netwerk verbergt hij de reportages op de tram naar Maastricht.

De Duitsers haalden Lievin Van Hoffelen in op 19 augustus 1916. Hij werd geboren in Antwerpen op 19 juli 1871 en gaat in Luik werken als glazenmaker. Bovendien is zijn huis nabij Luik, station Guillemins perfect voor het observeren van treinbewegingen op de belangrijke nabijgelegen spoorlijnen voor het netwerk, terwijl zijn zoon Jules de informatie doorgeeft. Zijn zoon krijgt 10 jaar dwangarbeid en hij het vuurpeloton.

De laatste twee van de tien geëxecuteerden werden beiden betrapt op 21 augustus 1916.
Celeste Balthasart werd geboren op 15 oktober 1857 in Chaudfontaine. Hij wordt hier gerekruteerd om elke dag de treinbewegingen te observeren en vast te leggen met de hulp van zijn vrouw Marie-Catherine en haar zus Josephine. Na de gevangenname krijgt zijn vrouw 10 jaar dwangarbeid en zijn zus -in-law 12 jaar, terwijl hij tegenover het vuurpeloton staat.

Armand Miguet werd geboren in Vechmaal op 11 oktober 1882. Hij verwerft werk als trammeester en wordt door Jacques gerekruteerd op het netwerk waar hij meldingen verbergt in de trams die over de grens naar Maastricht rijden. Als hij gepakt wordt belandt hij ook in de Hasseltse gevangenis en dus om zijn einde te ontmoeten door een vuurpeloton met de andere negen.

Het proces vindt plaats in Hasselt vanaf midden november 2016 voor 55 leden van de groep, maar aangezien Fernand Rikir erin slaagt te vluchten, de grens over te steken en zich weer bij de frontlinie aan te sluiten, wordt hij schuldig bevonden aan de dood bij abstentia. 5 verdachten worden vrijgelaten, en degenen die niet behoren tot de tien die worden geëxecuteerd, dienen allemaal dwangarbeid te dienen. De "Frankignoul-ramp" berooft de geallieerden van belangrijke informatie over Duitse troepenbewegingen van en naar het front, inclusief Verdun.

Op de ochtend van 16 december 1916 omstreeks 7 uur 's ochtends worden de tien veroordeelden in twee groepen van vijf beschoten door een vuurpeloton op de binnenplaats van de Dusart-kazerne.

Op woensdag 22 oktober 1919 werden de lichamen opgegraven en vervolgens geïdentificeerd.
Waarna ze plechtig werden herdacht, met militaire eer en een herdenkingsdienst in de kathedraal met een parade van geweerkoetsen met florale eerbetonen, getuige van grote menigten die hun respect betuigden.

In augustus 1927 zouden de tien geëxecuteerden in kazerne Dusart en hun tegenhangers geëxecuteerd in de nabijgelegen kazerne Herkenrode plaquettes ter nagedachtenis in hun nagedachtenis krijgen. De onthulling van deze gedenktekens werd bijgewoond door de gouverneur van Limburg, (Theodore) de graaf de Renesse, de burgemeester van Hasselt Ferdinand Portman, gemeenteraadsleden, de commandant van het 11e Linieregiment kolonel Cresens, de voorzitter van Pro Patria de heer Van Weddingen, en de geestelijke die de veroordeelden hun laatste riten gaf, vicaris Demeer.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ian Paterson
  • Foto's: Ian Paterson
  • https://www.maisondusouvenir.be/auguste_javaux.php
  • http://wo1.grootheers.be/Vechmaal-Miguet_Jean_Armand_-verhaal_Hasselt-.pdf
  • MI6: The history of the Secret Intelligence Services 1909-1949 by Keith Jeffery
  • Spynest: British and German Espionage from Neutral Holland 1914-1918 by Ewin Ruis