TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker L1 Lanaye

Langs de weg naar boven ligt deze bunker L1 (Lanaye 1), die diende ter bescherming van de brug bij Lanaye. Niet de brug die er nu staat. De oude brug is vervangen. De bunker is gedeeltelijk in de heuvel gebouwd.

De bunker was uitgerust met een 47mm antitank kanon. In dit geval een veldkanon. Het kanon stond binnen vast in twee uitsparingen in het cement. Het kanon kon in geval van nood door de grotere deur (dan bij andere bunkers) naar buiten worden gebracht om op andere posities te schieten.

Voor de nabijheidsverdediging was de bunker uitgerust met granaattrechter nabij de deur. Door een luik aan de binnenzijde kon men een handgranaat naar buiten laten vallen om een aanval af te slaan. De bunker beschikte niet over een nooduitgang !

Het ronde gat rechts boven de deur was de plek waar de telefoonleiding de bunker binnen kwam.

Normaliter waren de leidingen tussen de bunkers en de forten op 2 meter diepte gelegd. Enkel bij de forten zelf lagen ze 6 meter diep. Dit uit voorzorg voor de verwachte bombardementen op de forten met zwaar geschut. Op deze diepte zouden ze minder kwetsbaar zijn.

Onduidelijk is waarom de leiding hier via een aparte buis, en dus veel kwetsbaarder voor vijandelijk vuur, op deze manier was aangelegd.

De schade aan de buitenzijde is directe oorlogsschade van de gevechten in mei 1940.

De bunker is enigszins vervuild binnen. Er staan 2 oude autostoelen, die later in brand zijn gestoken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • La Position Fortifiťe de LiŤge, Coenen en Vernier.