TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker L2 Lanaye

Vlakbij de Maas tussen Lanaye en Eben-Emael ligt bunker L2.

Deze bunker maakte in mei 1940 onderdeel uit van de brug over het Albert kanaal. Vandaar ook de metalen platen aan de bovenzijde van de bunker. Deze lijken nu een kwetsbare plek in deze bunker, maar in 1940 lag hier een stalen boogbrug overheen. De bunker stond toen los van het talud.

De nieuwe brug is een paar meter zuidelijker van de bunker gebouwd.

Deze bunker bestaat uit 2 verdiepingen. Beide verdiepingen waren aan de noord- en zuidzijde uitgerust met 2 mitrailleurs. Voor de nabijheidsverdediging was de bunker uitgerust met granaattrechter nabij de deur. Door een luik aan de binnenzijde kon men een handgranaat naar buiten laten vallen om een aanval af te slaan.

De ingang bevind zich op de 2e verdieping. Evenals de op 200 m afstand gelegen bunker L1 had ook deze bunker geen nooduitgang.

Deze bunker bevatte de schakelaar om de in de brug aangebrachte explosieven te laten detoneren. Dat gebeurde dan ook daadwerkelijk toen fort Eben-Emael zich op 11 mei 1940 overgaf.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Koen Swennen (1, 2, 3), Ed Lewandowski (4, 5)
  • La Position Fortifiťe de LiŤge, Coenen en Vernier.