TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Goederenwagons bij Kamp Vught

Op loopafstand van het Nationaal Monument Kamp Vught zijn in 2022 deze twee historische goederenwagons van het type ‘Oppeln’ geplaatst. Ze staan op een stuk spoorrails dat hier vanaf 1944 ook gelegen heeft. Over de door gevangenen aangelegde kampspoorlijn van 3,5 kilometer werd schroot aangevoerd dat in de vliegtuigsloperij in het kamp werd ontmanteld. De spoorlijn zelf werd in 1948 ontmanteld. In soortgelijke wagons werden door de nazi's ook gevangenen afgevoerd van station Vught naar concentratiekampen in Duitsland. Meer dan 12.000 Joden werden vanuit kamp Vught, via station Vught en kamp Westerbork, eveneens in zulke wagons gedeporteerd naar de vernietigingskampen in Polen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kevin Prenger
  • Foto's: Kevin Prenger

Gerelateerde boeken

Encyclopedie van de Holocaust
Nederland en de Tweede Wereldoorlog
Ondergang

51.666786, 5.258245

Avondrondleiding Nationaal Monument Kamp Vught

3feb

Avondrondleiding Nationaal Monument Kamp Vught

In de voorjaarsvakantie biedt Nationaal Monument Kamp Vught op 15 en 22 februari vanaf 19.00 uur een avondrondleiding aan over het voormalig kampterrein. Een deelnemer zei na afloop: ‘Het gevoel en de sfeer zijn ’s avonds heel anders; erg bijzonder en indrukwekkend.’ Om het buitenterrein in de donkere maanden te kunnen bezoeken, is de verlichting aangepast.

Lees meer

Rosanne Kropman spreekt in Vught over ‘Het donkerste donker’

13jan

Rosanne Kropman spreekt in Vught over ‘Het donkerste donker’

Op de internationale Holocaust Memorial Day (27 januari) vertelt Rosanne Kropman in Nationaal Monument Kamp Vught over haar boek 'Het donkerste donker: een geschiedenis van Sobibor'. In 2014 volgde zij de opgravingen bij de acht gaskamers in Oost-Polen. ‘Het werken aan dit boek was zwaar, en tegelijk voor een onderzoeksjournalist ook razend interessant. Een mix van emoties, van iets heel graag willen weten tot iets helemaal níet willen weten.’

Lees meer