TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Pijntorenstraat 20

Op 3 maart 2022 werden hier een struikelstenen gelegd voor Gabriel Jacobs, zijn vrouw Alice Elkan Riwka Jacobs-Marcus en hun zoontje Herman Max. Gabriel Jacobs was godsdienstonderwijzer en secretaris van de Ned. Israëlitische Gemeente te Haarlem in het Gemeentegebouw in de Lange Wijngaardstraat, secretaris van het Joles Ziekenhuis, assistent voorzanger, ritueel slachter, leider van de jeugdsynagoge en dodenverzorger.
Ook zijn vrouw Alice Elkan Riwka was actief bij de Haarlemse Joodse gemeente als surveillante bij het kerkelijk bad. Als zodanig zorgde zij voor de rituele baden in het Gemeenschapshuis in de Lange Wijngaardstraat. Van beroep was ze kantoorbediende.
Hun zoontje Herman Max is slechts 8 jaar geworden. De twee andere kinderen van het echtpaar hebben de oorlog overleefd.


Deze messing plaquettes van 10 bij 10 cm zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd en meestal vermoord zijn door de Nationaal-Socialisten. In de kleine plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn gestanst.

In veel andere steden en dorpen, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.



Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar en Stichting Struikelstenen Haarlem
  • Foto's: Piet Sebregts (1), Stichting Struikelstenen Haarlem (2, 3)