TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Kinderhuissingel 104

Stolpersteinen bij Kinderhuissingel 104, Haarlem

Op 3 maart 2022 zijn hier struikelstenen gelegd voor Herman Calff, zijn vrouw Rika Calff-Stoppelman en Jules Zwartser, de zoon van Rika Calff-Stoppelman uit haar eerdere huwelijk.
Hermann Calff was hoofd van de afdeling Acquisitie advertenties en reclame-adviseur van het Algemeen Handelsblad. Hij vervulde verschillende functies bij de Ned. Israëlitische Gemeente in Haarlem: Lid van de Kerkenraad, Bestuurslid van het Jolesziekenhuis in Haarlem en bureauleider van het secretariaat. Herman Calff trouwde in 1936 met de weduwe Rika Zwartser-Stoppelman. Zij zette na het overlijden van haar echtgenoot Mozes Levi Zwartser in 1929 de winkel in fotografische artikelen aan de Grote Houtstraat 3a te Haarlem voort tot deze door de Nazi’’s in beslag werd genomen. De winkel is na de oorlog heropend door zoon Emil, die de oorlog heeft overleefd.
Jules Zwartser was de middelste zoon uit Rika’s eerste huwelijk. Hij was vertegenwoordiger /vertaler. Tijdens een vluchtpoging naar Spanje is opgepakt aan de Frans-Spaanse grens en op transport gezet.

Deze messing plaquettes van 10 bij 10 cm zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd en meestal vermoord zijn door de Nationaal-Socialisten. In de kleine plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn gestanst.

In veel andere steden en dorpen, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.



Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar en Stichting Struikelstenen Haarlem
  • Foto's: Stichting Struikelstenen Haarlem